Casa Națională de Asigurări de Sănătate a inițiat un demers pentru a oferi acces mai ușor la tratament și medicamente gratuite pentru românii care suferă de tulburare depresivă majoră.
Depresia majoră sau tulburarea unipolară este cea mai severă formă de depresie și are un risc crescut de sinucidere. Manifestările sunt dominate de stări emoționale de deznădejde, lipsă de speranță, lipsă de scop în viață, regret, dezamăgire, iar intensitatea simptomelor este crescută.
Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică la CNAS, urmează să fie introdus un subprogram nou în lista programelor naționale de sănătate, dedicat bolnavilor cu tulburare depresivă majoră. Concret, asta înseamnă că persoanele diagnosticate cu această afecțiune ar putea beneficia de tratament gratuit.
Aceste programe includ tratamentul bolnavilor cu toxicodependență, testarea metaboliților stupefiantelor și furnizarea de servicii conexe persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
Implementarea acestui subprogram are scopul de a crește accesul persoanelor cu tulburare depresivă majoră la tratamentul medicamentos și este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 331/2023.
Prin această hotărâre, lista medicamentelor compensate și gratuite destinate persoanelor cu diverse afecțiuni, inclusiv tulburarea depresivă majoră, a fost extinsă prin includerea de noi molecule, transmite avocatnet.ro.
Este important de reținut că pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Depresia este o afecțiune mentală serioasă care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Numită și „boala secolului” de Organizația Mondială a Sănătății, această tulburare poate afecta pe oricine și poate avea un impact profund asupra vieții celor afectați.
Statisticile arată că depresia afectează peste 40 de milioane de persoane în Europa, iar situația în România nu este îmbucurătoare în ceea ce privește această afecțiune.
Conform datelor furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în perioada 2014-2020, numărul persoanelor înregistrate cu depresie a înregistrat o creștere de aproape 14%. Mai mult de 500.000 de români suferă de depresie, anxietate sau au stări psihotice, conform celor mai recente statistici, și acest număr este în creștere.
Cu toate acestea, accesul la serviciile de psihiatrie și psihologie este extrem de dificil în România. Mulți români nu sunt conștienți că pot beneficia de consultații gratuite în aceste domenii dacă dețin asigurare medicală.