Târgul Fetelor şi al Cepelor din Asuaju de Sus va avea loc în perioada 2-3 septembrie 2023

2 minute de citit
- Publicitate -

Asuaju de Sus găzduieşte, în perioada 02 – 03 septembrie 2023, ediţia cu numărul 52 a renumitului Târg al Cepelor, cea mai veche şi cea mai amplă manifestare a Ţării Codrului.

Ziua de sâmbătă va fi dedicată tineretului, cu recital de muzică uşoară şi etno iar duminică vor urca pe scenă formaţii folclorice din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Evenimentul va avea loc în cadrul ”Festivalul Interjudețean al Cântecului, Dansului și Portului Popular din Ţara Codrului”, şi este organizat de Primăria Asuaju de Sus, Consiliul Local şi Căminul Cultural, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Consiliul Județean Maramureș.

Înainte de a fi organizat de către autorități, evenimentul era cunoscut sub denumirea de „Târgul Fetelor” şi era un prilej pentru tinerii din zona Codrului să se întâlnească la dans. Aici fetele veneau îmbrăcate în costume populare, cu cosițe împletite, și legau noi prietenii.

Localnicii mărturisesc că pe vremuri, când tinerii nu aveau telefoane mobile, Festivalul Cepelor era o modalitate ca tinerii să-și găsească jumătatea. Poveștile codrenilor spun că rar se întâmpla ca la acest târg feciorii puși pe însurătoare să nu-și găsească o viitoare șoție.

Pentru că în zonă și-au făcut apariția treptat și târgoveții, oamenii au început să aștepte sărbătoarea de la Asuaj pentru a-și face proviziile de iarnă. Locuitorii din Asuaj, care dispuneau de lemn, făceau războaie de țesut pe care le dădeau la targ în schimbul alimentelor aduse din alte zone ale Maramureșului sau chiar din alte județe.

 

 

 

 

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut