Târgul Cepelor din Asuaju de Sus şi originea acestui festival

3 minute de citit
- Publicitate -
Septembrie, Răpciune în calendarul popular, debutează cu cea mai importantă sărbătoare a Țării Codrului „Festivalul interjudețean al cântecului și dansului popular din Țara Codrului” aflat la cea dea 52-a ediție și binecunoscută sub numele de „Târgul Cepelor”.
„Făcând o incursiune în timp, potrivit cercetărilor de teren făcute de instituția noastră, acest târg întâlnit și sub numele de „Târgul fetelor” avea loc de 4 ori pe an: de Bobotează, de Sângiorz, de Sânziene și în preajma datei de 14 septembrie (Ziua Crucii)”.
De Sânziene se mai numea „Târgul Cireșelor” iar cel din septembrie „Târgul Cepelor”. Ambele Târguri găzduiau și un joc. Întâlnirile erau organizate de tinerii din satele învecinate pe teritoriul comunei Asuaju de Sus și avea ca scop socializarea, punând în centru tinerii cu status premarital dar și măiestria dansatorilor.
Târgul din septembrie avea un loc stabilit, pe uliță Stârcului. „Tinerii din fiecare sat mergeau la târg împreună cu Cseatarâșii lor și făceau dans. Fiecare sat avea danțul lui și tinerii făceau dovada măiestriei de a dansa. La început dansau numa fetele și feciorii dintr-un sat, apoi mergeau de la un danț la altul și se împrieteneau cu tinerii din celelalte sate sau revedeau prieteniile vechi, legate cu ocazia digăniilor. Era un prilej de veselie, de bucurie și de prietenie o sărbătorea tinerească.”(informatori Ioan Rusu și Maria Nemeș – Revista Memoria Ethnologica Nr. 30-31, an IX)”, arată reprezentanţii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Ținând seamă de originea acestui Festival, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș (manager Lucian-Claudiu ILUȚ) a sprijinit și în acest an Ansambluri folclorice de amatori din Maramureș care au evoluat pe scena din Asuaju de Sus demonstrându-și măiestria.
„Felicităm administrația locală pentru continuarea acestui frumos festival și îi asigurăm de sprijinul nostru și pe viitor.
Mulțumiri Ansamblului „Tradiții Lăpușene”, „Florile Chioarului”, „Tezaur codrenesc”, „Cununa Săsarului” și Ansamblul „Florile Cosăului”, transmit reprezentanţii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Un material scris de Diana Denisa Țicală

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut