Angajații part-time din România și cei cu contracte de câteva ore la o firmă au primit o lovitură sub centură anul trecut prin noul Cod Fiscal. A fost vorba de o suprataxare care a descurajat foarte tare acest tip de contracte de muncă.
În privința suprataxării contractelor part-time din România, lucrurile par să se îndrepte. Din câte se pare, PNL a depus deja în Parlament un proiect de lege pentru eliminarea majorării taxelor în situațiile menționate. Pe marginea acestui subiect a vorbit în această săptămână și Raluca Turcan, care a clasificat respectivele modificări aduce Codului Fiscal ca fiind o inechitate și o măsură injustă.
Oficialul a insistat și pe faptul că, deși inițiativa avea ca scop colectarea mai multor bani de la buget, de fapt, rezultatul este unul contrar. Se încurajează munca la negru, iar problemele românilor vulnerabili ajung să crească.
Suprataxarea ar putea fi eliminată în România
„Sute de mii de oameni sunt afectaţi de prevederile actualei legi. Prin această iniţiativă situaţia lor se poate îndrepta. Multe contracte de muncă vor fi scoase din economia subterană şi încasările la bugetul consolidat vor creşte”, a spus Raluca Turcan la Parlament.
Fostul ministru liberal a explicată că gruparea politică pe care o reprezintă încurajează munca.
„Este foarte important să susţinem mai mult România care munceşte. Atunci când ceva nu merge trebuie să avem inteligenţa şi flexibilitatea să admitem şi să corectăm. Modul în care sunt taxate în prezent contractele cu timp parţial este o inechitate şi este o măsură profund injustă”, a mai afirmat fostul ministru. Turcan a arătat că „e nedrept ca un angajat să fie suprataxat, deşi munceşte câteva ore pe zi”, conform economedia.ro.
Cum a fost și până anul trecut și cum sperăm că se va întâmpla de acum înainte, Turcan a insistat pe absurditatea impozitării folosind ca bază de calcul salariul minim brut pe economie. Normal este să raportezi impozitele la venitul efectiv realizat. „Ministerul de Finanţe şi-a propus colectarea mai multor bani la buget, însă rezultatul este contrar. Munca la negru creşte şi oamenii care muncesc pe bani puţini sunt cei mai afectaţi”, a concluzionat deputatul.