Studenţii români beneficiază de tarife reduse pentru transport. Ce reduceri și ce costuri sunt valabile în 2023

3 minute de citit
- Publicitate -

Mai exact, tinerii studenți din România au beneficiat până de curând de tarife reduse cu 50% pentru transportul în comun. Conform noii legi însă, aceștia ar trebui să beneficieze de o reudece de 90% la biletele de transport în comun.

Costul transportului în comun pentru studenți

Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport în comun, până când împlinesc 30 de ani.

Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului.

În vederea asigurării reducerii/gratuității pentru studenți, finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Studenții cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studențesc valabil pentru acel an universitar.

Studenții etnici români din afara granițelor țării, înmatriculați pe locuri dedicate candidaților români de pretutindeni la instituțiile de învățământ superior din România ca bursieri ai statului român, beneficiază de gratuitate la toate manifestările prevăzute, care se desfășoară pe teritoriul României.

Transportul cu trenul

Potrivit noii Legi a Învățământului Superior, publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 5 iulie și care a intrat în vigoare pe 2 septembrie 2023, la 60 de zile de la publicarea în MO, studenții beneficiază de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 de ani, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).

În urma aprobării și publicării Hotărârilor de Guvern 810/2023 si 811/2023, în 8 septembrie 2023, se pot procura inclusiv on-line biletele cu reducerea legală.

Astfel și platforma ARFbilete.infofer.ro, de vânzări bilete integrate pentru rutele de calatorie ce se efectuează cu mai mulți operatori, a început să poată emite bilete cu reducerea de 90%.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut