Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și xenofobiei, discutată în premieră în afara capitalei, în Baia Mare

4 minute de citit
- Publicitate -

Municipiul Baia Mare și județul Maramureș au găzduit, pentru prima dată în afara capitalei, reuniunea Comitetului interministerial pentru elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură 2024-2027. Comitetul a fost înființat anul trecut cu scopul de a proteja și promova drepturile și libertățile omului, justiția și statul de drept, valori absolute care stau la baza unei societăți democratice.

În cadrul reuniunii, Ioan Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare, a condamnat ferm manifestările antisemite, xenofobe, extremiste și instigatoare la ură, subliniind că Baia Mare a fost și va rămâne un exemplu de comunitate multietnică și multiculturală, cu valori comune.

”Condamn cu tărie manifestările antisemite, xenofobe, extremiste sau instigatoare la ură. Trăim vremuri din ce în ce mai moderne în care incluziunea socială a devenit importantă pe agenda țărilor civilizate. Paradoxal, însă, avem din ce în ce mai multe cazuri de comportamente reprobabile în societate, care reprezintă un afront la adresa drepturilor omului și o amenințare reală asupra stabilității democratice a României”, a declarat primarul Ioan Doru Dăncuș.

La reuniune au luat parte: domnul Dragoș Hotea, secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru și coordonator al Comitetului; Petru Bledea, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne; Dincer Geafer, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice; Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”; Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii; Anca Costin-Hendea, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi; Eduard Kupferberg, secretar general al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Thomas Moldovan, vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Sport, respectiv reprezentanți din administrația județeană.

Primarul Ioan Doru Dăncuș a mulțumit domnului Dragoș Hotea pentru determinarea sa de a găsi soluții în combaterea acestor fenomene, precum și tuturor participanților pentru dialogul aplicat și constructiv avut în ședință.

”Am sugerat, printre altele, înființarea unor mecanisme de finanțare care să vină în sprijinul minorităților și al identității culturale ale acestora. Un exemplu în acest sens ar fi restaurarea sinagogii din Baia Mare, o clădire de relevanță istorică a orașului nostru. Este o dorință veche a comunității evreiești, pe care îmi doresc să o împlinim”, a adăugat primarul Ioan Doru Dăncuș.

În încheiere, primarul a reiterat angajamentul său de a sprijini integrarea minorităților. ”Romii, evreii, românii de orice etnie fac parte din societatea noastră și din istoria noastră locală. Baia Mare, la fel ca multe alte orașe din România, a fost clădită prin contribuția, eforturile și truda fiecăruia dintre înaintașii noștri. Suntem obligați să găsim cele mai bune soluții pentru a conviețui în pace, armonie și toleranță împreună, așa cum o facem de sute de ani, și să combatem comportamentele care nu ne fac cinste și care afectează întreaga societate”, a subliniat Ioan Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare.

- Publicitate -
TAGGED: ,
Share this Article
Sari la conținut