Statul îți citește mesajele

2 minute de citit
Smartphone with cloud of application icons
- Publicitate -

Popularele rețele WhatsApp, Telegram și Signal ar putea deveni nesigure în mai multe state din Europa, printre care și România. Mesajele criptate de pe cunoscutele aplicații de mesagerie ar putea fi citite de autorități, într-un viitor nu prea îndepărtat, acolo unde siguranța națională o va cere.

Dorința oficialilor din mai multe state europene, printre care și România, este de a putea decripta mesajele din rețelele de mesagerie motivul invocat fiind asemănător cu cel care a dus, după atentatul din 11 septembrie 2001, la dreptul guvernului american de „a-și băga nasul” în corespondența electronică privată a cetățenilor.

Fluturarea interesului și siguranței naționale a oferit prilejul guvernelor lumii să aibă acces la multe date personale ale cetățenilor, inclusiv la corespondența și mesajele lor private.

Problema este că, aproape întotdeauna în istorie, statul nu s-a oprit doar la scopurile bune ale unui asemenea control, ci și-a întins „ochiul” mult mai departe, către controlul general al oamenilor normali, mult dincolo de „țintele” justificate ale unei asemenea atitudini.

În acest context, mai multe țări europene, printre care și România, doresc să implementeze o serie de măsuri menite să permită accesul autorităților la mesajele digitale criptate. Este vorba, în special, de mesajele transmise prin sistemul de mesagerie WhatsApp care folosește o formă de criptare imposibil de spart, numită „end-to-end” („de la un capăt la altul”) WhatsApp, Telegram, Signal nu mai sunt sigure.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut