Statul controlează borcanul cu bacșiș

4 minute de citit
- Publicitate -

Șeful ANAF a declarat că, în ciuda faptului că nu au fost făcute verificări, proprietarii de localuri trebuie să respecte legea și să nu mai practice „bacșișul în borcan”. Pe de altă parte, Lucian Heiuș recunoaște că nu știe ce sumă s-a strâns până acum din impozitul pe bacșiș, dar aceasta nu poate fi mare.

Bacșișul trebuie să fie fiscalizat

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a declarat  că administratorii/proprietarii de localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal.

Pe de altă parte, Heiuș a precizat că Fiscul nu a efectuat încă verificări, întrebat fiind dacă a făcut controale în acest sens, în condiţiile în care mai există restaurante unde se lasă bacşiş în borcănel.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru. Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal. (…)

ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde să produce marea evaziune fiscală. Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc şi pe analizele de risc pe care noi le facem.

Imaginaţi-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva”, a menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

Totodată, preşedintele ANAF a menţionat că nu ştie cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarată.

„Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze. Orice lucru nou pe care îl implici trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare.

Ştiţi că legea prevede ca fiecare firmă trebuie să-şi facă o proprie procedură internă prin care distribuie bacşişul respectiv, în funcţie de chelner, de bucătar. El se adună într-un singur cont, se plăteşte acel 10% pe el.

Dar vă promit că la sfârşitul trimestrului, pentru că ştiţi că sunt unele companii care plătesc lunar, altele plătesc trimestrial, putem să facem la sfârşitul lunii martie o analiză – şi să vedem din total impozit aferent salariilor cât a fost cota aferentă bacşişului”, a declarat şeful ANAF.

 

- Publicitate -
TAGGED: , ,
Share this Article
Sari la conținut