Se spune că „bunul gospodar își face vara sanie și iarna car”, astfel că primăvara și toamna sunt considerate momente numai bune pentru planurile de vacanță. În acest context, Târgul de Turism al României, cea mai mare manifestare de profil din țara noastră, care se desfășoară la Romexpo – București, și-a deschis porțile ediției de toamnă în data de 9 noiembrie, și se va desfășura până în 12 noiembrie.
Pentru nimeni nu mai este o surpriză faptul că standul județului Maramureș surprinde la fiecare ediție și atrage mii de vizitatori dornici să descopere frumusețile și atracțiile acestei destinații, iar promotorii județului răspund mereu bucuroși provocării de a depăși așteptările vizitatorilor, prin îmbogățirea ofertei turistice și culturale prezentată în cadrul acestui eveniment.
În cadrul deschiderii oficiale a târgului, promotorii județului au primit la stand vizita ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, care a fost însoțit de o delegație din partea ministerului. De asemenea, la standul județului au mai poposit, parlamentari din Maramureș, dar și realizatori de emisiuni TV.
Delegația Consiliului Județean Maramureș, condusă de vicepreședintele Radu Trufan și delegația Organizației de Management al Destinației Județene Maramureș, condusă de directorul executiv al organizației, Paul Habina, au alături reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai unor centre de informare turistică și ai rezervațiilor naturale din județ, precum și meșteri populari îndrăgiți și operatori din industria turismului maramureșean.
Deși cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie atmosfera unică pe care maramureșenii noștri de ispravă reușesc să o creeze în cadrul evenimentului, facem în continuare o scurtă trecere în revistă a surprizelor de care se vor bucura pe parcursul celor patru zile oaspeții standului.
Nu există eveniment important la care să nu răsune vocile și pașii de dans ai membrilor Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, astfel că și la această ediție vor fi prezenți cei mai de seamă promotori ai creației folclorice autentice.
De asemenea, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, care sprijină anual evenimentul prin furnizarea decorului tradițional, alături de Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” își unesc forțele pentru a da o notă artistică spațiului expozițional, organizând ateliere de pictură pe sticlă.
Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare invită publicul într-un voiaj digital în cosmos prin intermediul unui echipament digital full-dome, care simulează o serie de călătorii virtuale imersive prin spațiul cosmic.
Bucuroși de oaspeți, la stand se află și reprezentanți ai Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, precum și ai centrelor de informare și promovare turistică din Sighetu Marmației și Oncești. Rangerul Rezervației Naturale „Cheile Lăpușului”, Viorel Coroian, este și el prezent la eveniment, unde promovează oportunitățile de descoperire a acestei zone spectaculoase, pe timp de iarnă.
Și pentru că Maramureșul este locul unde meșteșugurile populare încă sunt practicate și transmise cu sfințenie din generație în generație, patru păstrători ai artei populare maramureșene înnobilează standul Maramureșului prin demonstrațiile lor. Meșteșugul olăritului îl va avea ca reprezentant pe Daniel Leș, meșteșugul lemnăritului pe Ioan Bârsan, meșteșugul confecționatului de măști pe Cristian Cadar, iar meșteșugul țesutului pe Anuța Stan.
Deși teleportarea nu este încă posibilă, cu ajutorul ochelarilor VR, vizitatorii standului au posibilitatea să ajungă „cât ai zice Maramu’”, în diverse locuri spectaculoase din județul nostru. Reprezentanții Maramureșului nu au uitat nici de faptul că se apropie cu pași repezi cea mai frumoasă perioadă a anului, astfel că au dus cu ei un strop din magia sărbătorilor de iarnă trăite in inima Maramureșului și presărate cu cele mai frumoase tradiții.
Pentru alungarea spiritelor rele îi au alături pe „moșii cu droange” din Vișeu de Sus, care promit că nimic nu va perturba voia bună a publicului prezent. Iar pentru un meniu complet, din programul pregătit la stand nu vor lipsi nici degustările de preparate tradiționale.
Prima zi a evenimentului s-a încheiat prin organizarea unei „seri maramureșene” de networking, în cadrul căreia s-au dezbătut noi direcții de promovare a județului, precum și oportunități de colaborare. La „seara maramureșeană” au fost prezenți prieteni ai Maramureșului din mediul online și operatori din domeniul turismului.
Cei care doresc să viziteze micul univers maramureșean construit în inima Capitalei, găsesc cu ușurință standul Maramureșului în curtea Romexpo, în proximitatea intrării în Pavilionul B2.