Sport și joacă, un proiect FSPAC service learning

7 minute de citit
- Publicitate -
Acest articol își propune să atragă atenția asupra beneficiilor pe care le aduce sportul în viața copiilor și să încurajeze părinții să își învețe copiii să participe la activități sportive. Prin intermediul unui slogan catchy și a evidențierii beneficiilor sportului, materialul își propune să sensibilizeze cititorii cu privire la importanța activității fizice în dezvoltarea copiilor.
Ce cauzeaza obezitatea la copil?
Obezitatea este cauzata de doi factori simpli – o dieta nesanatoasa (in mod tipic prea bogata in zaharuri si grasimi) si lipsa exercitiului fizic.
Cine este afectat de obezitate?
Studiile efectuate in Europa releva faptul ca obezitatea este pe cale de a deveni o epidemie moderna.
In Marea Britanie, aproximativ 20% din copii sunt acum peste greutatea normala si 2,5 la suta sunt mult peste greutatea normala sau obezi. Cercetarile sugereaza ca problema principala este reprezentata de reducerea continua a exercitiilor fizice facute de copii. Multi copii peste greutatea normala au parinti ce se afla in aceeasi conditie – acest lucru denota faptul ca este vorba de un stil de viata al familiei.
Obezitatea copilului in Romania
În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. La nivel mondial, un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că din 1990 până în 2014 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungând de la 31 la 41 de milioane de cazuri.
Sportul pentru copii: de ce este important?
Care sunt beneficiile sportului pentru copii?
Dezvoltare fizica armonioasa
Sportul pentru copii vine in intampinarea nevoilor lor de a dezvolta o mai buna coordonare a miscarilor motorii, de a percepe distantele intre obstacole si de a putea obtine rezistenta sporita in timp. Practicarea unui sport aduce multiple beneficii sanatatii copiilor:
  • dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor, articulatiilor;
  • un bun control al greutatii corporale;
  • coordonare si echilibru mult imbunatatite;
  • postura corecta;
  • odihna de calitate;
  • intarirea imunitatii;
  • echilibrarea sistemului endocrin.
  • mentinerea sanatatii mintale
Beneficiile sportului se extind si la nivelul sanatatii mintale a celor mici. Sportul pentru copii ofera o mai mare incredere in fortele proprii, prin extinderea abilitatilor personale si sociale, o mai buna cooperare si chiar favorizeaza aparitia primelor notiuni de leadership.
Imbunatatirea abilitatilor sociale
Sportul pentru copii ii poate ajuta pe acestia sa isi dezvolte abilitatile sociale de care au nevoie pe tot parcursul vietii. Prin cooperare si munca in echipa copiii invata sa ii asculte si pe ceilalti, sa nu se gandeasca numai la ei, isi construiesc un cerc de prieteni si devin fiinte sociale si in afara casei si a scolii.
În cadrul unui proiect FSPAC,  am avut privilegiul de a vizita Grădinița Sfânta Inimă a lui Isus din Zalău, unde am avut ocazia să întâlnim un oaspete deosebit – domnul Jula Vasile, delegatul echipei SCM Zalău și fost fotbalist al CFR Cluj și U Cluj.
Cu o pasiune și o energie molipsitoare, domnul Jula Vasile le-a captat atenția copiilor și le-a explicat cât de important, este sportul pentru sănătatea și dezvoltarea lor armonioasă. A vorbit despre beneficiile pe care le aduce practicarea regulată a sportului, în viața noastră și cum ne ajută să ne menținem corpul și mintea sănătoase.
Prin exemple personale și povestiri pline de inspirație, domnul Jula Vasile a transmis copiilor mesajul că prin sport putem învăța disciplină, perseverență și fair-play. Ne-a încurajat să fim activi și să descoperim pasiuni sportive, care să ne bucure și să ne motiveze în viață.
Copiii au fost fascinați de povestirile lui și au pus multe întrebări entuziaste, dornici să afle mai multe despre experiența sa ca sportiv și despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge acolo unde este astăzi. Domnul Jula Vasile, le-a transmis un mesaj puternic: că orice vis poate deveni realitate dacă ne dedicăm și muncim din greu pentru el.
Astfel de întâlniri, sunt neprețuite pentru copiii noștri, deoarece le oferă modele de urmat și le arată că orice este posibil dacă îți pui sufletul în ceea ce faci. Îi mulțumim domnului Vasile Jula, pentru timpul și dedicarea acordate și suntem recunoscători pentru inspirația pe care a adus-o în viețile noastre.
Sperăm ca această experiență să îi motiveze pe copii să își descopere pasiunile sportive și să le cultive, pentru a crește sănătos și echilibrat, urmând exemplul unor astfel de modele demne de admirat. Cu siguranță, aceasta va fi o amintire de neuitat pentru micuții din Grădinița Sfânta Inimă a lui Isus din Zalău.
Attila Boros, unul dintre adulții pasionați de karate de la clubul C.S. Murmidon Kyokushin Zalău, împreună cu 12 karateka talentați, a de a  susținut o mică demonstrație și să împărtășească copiilor importanța practicării artelor marțiale. Artele marțiale implică disciplină, echilibru, spirit de concentrare, o bună condiție fizică și minte deschisă.
Artele marțiale nu promovează violența, ci mai curând o combate și o controlează. Este recomandată copiilor fiindcă este o artă ce solicită întregul sistem muscular și nervos, în care concentrarea, hotărârea și decizia întrec ca importanță forța.
Am încercat prin aceste exemple să atragem atenția asupra pericolului obezității la copii. Nutriția excesivă, sedentarismul, lipsa socializării și a jocurilor copilăriei duc la obezitate excesivă în răndul celor mici. Este o problemă la nivel mondial, iar politicile mondiale trebuie să reducă acest fenomen. Părinții trebuie conștietizați de acest pericol, media să informeze corect iar societatea civilă să se implice activ in stoparea acestui flagel.
Sursa:

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut