Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

3 minute de citit
- Publicitate -
Sfântul Ion este sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.
Sfântul Ioan Botezatorul (Sfântul Ion) s-a născut în familia preotului Zaharia. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut. Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.
Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Rolul Sfântului Ioan Botezatorul a fost acela de a trezi pe Israel din idolatrizarea Legii, de a naște in ei credința in Hristos. El iși începe predica cu aceleași cuvinte ca și Mântuitorul: „Pocăiti-vă, ca s-a apropiat Impărația cerurilor” (Mt. 3, 2). Le atrage atenția ca nu este de ajuns să faci parte din poporul ales de Dumnezeu pentru a primi mântuirea.
Convertirea propovăduită de Ioan presupunea recunoașterea stării de păcat în care se află omenirea și înlăturarea certitudinilor oferite de doctrina fariseică. Actul care consfintește convertirea este „botezul lui Ioan”. Acest botez, numit și al pocăinței, nu dăruia iertarea păcatelor, dar presupunea căința pentru păcatele săvârșite și astfel, pregătea sufletul pentru primirea iertării.
Ioan Botezătorul reușește să zguduie conștiințele, o arăta Sfântul Evanghelist Luca când spune: ” poporul era în așteptare” (Luca 3, 5) si toți se întrebau dacă nu cumva Ioan este Mesia. Pentru a înlătura orice ispită care facea posibilă confuzia că Ioan este Mesia cel așteptat, va spune: „Eu va botez cu apă spre pocaință, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decât mine … Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc” (Matei 3, 11). Si va încheia prin a spune: ” Cel care vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era” (Ioan 1, 15).
Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească. Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor.
Această zi este una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul!
prof. univ. dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut