Sighetu Marmației: Expoziția săptămânală „In memoriam Dumitru Tincu Pop”, meșterul crucilor din Cimitirul Vesel de la Săpânța

4 minute de citit
- Publicitate -

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetățeni sunt invitați să viziteze monumente istorice sau să ia parte la evenimente prin care cunosc patrimoniul cultural din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Cu acest prilej, la Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighetu Marmației sunteți invitați la expoziția săptămânală „In memoriam Dumitru Tincu Pop”, meșterul crucilor din Cimitirul Vesel de la Săpânța și autorul epitafurilor hazlii de pe crucile din citimir. Printre obiectele expuse avem „Cele 4 etape ale dragostei” (cunoștința, dragostea, logodna și căsătoria).

Din anul 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. În anul 2024, Consiliul Europei a ales tema Routes, Networks and Connections, în traducere – Rute, contacte și conexiuni.

Ruta Culturală Europeană ce abordează Cimitirele, are ca obiectiv menținerea și conservarea cimitirelor semnificative din punct de vedere istoric și artistic la nivel european, pentru creșterea conștientizării importanței acestora ca parte a patrimoniului umanității. Parte componentă recunoscută la nivel european a acestei Rute este Ansamblul “Cimitirul Şerban Vodă – Bellu” (municipiul București), dat în funcțiune în 1858 și recunoscut pentru monumentele funerare ale numeroaselor personalități.

La nivel național, acestui cimitir i se adaugă încă 4 cimitire cu potențial semnificativ de includere în Rută: Cimitirul Central (municipiul Cluj Napoca, județul Cluj), înființat în sec. XVI ca urmare a numeroaselor decese cauzate de epidemia de ciumă din 1585; Cimitirul „Eternitatea” (municipiul Iași, județul Iași); Cimitirul Vesel (sat Săpânța, comuna Săpânța, județul Maramureș), a cărui tematică de bază ilustrează ceea ce se consideră un vechi obicei al dacilor – atitudinea veselă în fața morții; Cimitirul Comisiei Europene a Dunării (oraș Sulina, județul Tulcea), ce găzduiește mormintele a 21 de naționalități, aparținând religiilor creștin, musulman și iudaic.

Pictor, sculptor și poet, Pop Tincu a fost declarat Tezaur Uman Viu, în 2021, în calitate de „purtător și păstrător de patrimoniu cultural imaterial”.

Din 1977, Pop Tincu a dus mai departe munca începută de Stan Ioan Pătraș (n. 1908 – d. 1977), inițiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din Cimitirul Săpânța. Era doar un copil de 14 ani când i-a devenit ucenic artistului.

Crucile din cimitirul de la Săpânţa sunt unice atât prin culoarea albastră în care sunt vopsite, cât mai ales pentru epitafurile, unele hazlii, care descriu viaţa defuncților. Toate sunt scrise folosind limbajul specific zonei.

“Este singurul cimitir din lume, unde se zice că se râde despre moarte. Dacii întâmpinau moartea cu râsul şi naşterea cu plânsul. Deci, fiindcă, cel ce moare merge în rai şi cel ce se naşte va fi asuprit.”, declara într-un interviu meșterul.
Din fericire, această muncă, este perpetuată acum de ginerele său, Ioan Stan, care este chiar stră-strănepotul lui Stan Ioan Pătraș!

Intrarea este gratuită!

Orar de vizitare: Luni-Vineri 08:00-16:00

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut