Sfântul Apostol Luca, prăznuit de biserica ortodoxă în 18 octombrie

3 minute de citit
- Publicitate -
Sfântul Luca, considerat cel mai iubit dintre discipolii lui Isus, este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 18 octombrie.
Sfântul Apostol Luca este unul din cei patru sfinți Evangheliști, însă el este singurul dintre ei care ne descrie pe larg vestirea Fecioarei Maria, Nașterea Domnului și ne relatează unele detalii despre copilăria Mântuitorului Hristos.
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei, oraș zidit pe la anul 300 înainte de Hristos de Seleucus Nicator în amintirea tatălui său Antiohus. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut într-o familie păgână, dar a căpătat o educație polivalentă.
Înainte de a primi sfântul botez, a fost prozelit iudeu (proaspăt convertit la iudaism), lucru care reiese și din mulțimea cunoștințelor sale despre obiceiurile iudaice.
După Învierea Mântuitorului, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost părtaș la propovăduirea Sfântului Apostol Pavel, care îl menționează în epistolele sale.
Prietenia strânsă dintre Sfântul Apostol Pavel și ucenicul său Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, timpul îndelungat cât au stat și au propovăduit împreună, cuvântările și minunile săvârșite de Apostolul Neamurilor, toate acestea l-au ajutat pe Apostolul Luca să alcătuiască Evanghelia sa.
Locurile în care a propovăduit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca au cuprins un teritoriu destul de vast. Fiind un bun cunoscător al limbii grecești, a ales să facă misiune atât la Roma, cât și în Grecia și Egipt. Cetățile Tebaida de sus și Lidia au fost doar două dintre locurile propovăduirii sale.
După mucenicia Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca propovăduiește Evanghelia de-a lungul Galiei, Italiei, Dalmației, Macedoniei și altor regiuni, cum ar fi Ahaia.
La bătrânețe merge să propovăduiască la Teba în Egiptul de Sus după Simeon Metafrastul, dar aceasta pare mai degrabă o confuzie cu orașul Teba din Boeotia în Grecia, unde se află mormântul Apostolului. Aici, la vârsta de 84 de ani, idolatrii înrăiți îl prind și îl torturează pentru credința în Hristos, apoi îl spânzură de un măslin.
Apostole Sfinte și Evangheliste Luca, roagă pe milostivul Dumnezeu să dea iertare pentru păcatele sufletelor noastre!, se arată în comunicatul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
MaramuresOnline.ro
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut