Joi, 24 aprilie 2024, a fost sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş – Ocrotitorul duhovnicesc al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare.
„Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul este Sfântul nostru ocrotitor al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. A fost cu adevărat un mărturisitor al Sfintei și dreptei credințe, al adevărului întrupării Mântuitorului, pătimirii, Răstignirii, morții și Învierii Lui, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Așa cum ne-au lăsat Sfintele Evanghelii informațiile și Scriptura, așa cum Sfinții Părinți ne-au învățat și au statornicit, așa Sfântul Iosif a mărturisit și a fost neînduplecat în a-și apăra sfânta și dreapta credință, el și preoțimea lui, cu el împreună poporul lui Dumnezeu de aici, din nord-vest. Episcopia Sfântului Iosif se întindea pe tot nord-vestul actualei Românii, acolo unde a fost Pahomie de la Peri, exarhul patriarhal Pahomie de la Mănăstirea Peri, instituit ca administrator, care îndruma clerici. Episcopia așa a funcționat, așa s-a format, așa s-a statornicit și așa a rămas.
De aceea uniația, datorită lui, trecerea la unirea cu Biserica Romei, datorită Sfântului Iosif Mărturisitorul, nu s-a petrecut în eparhia lui, pentru că el n-a semnat niciun document de unire și a rămas statornic. L-a păstorit de la 1690 până la 1711, deci tocmai în jurul anului 1700, când s-a produs acel derapaj, prin semnare a unui document de unire, care a fost, de fapt, un act politico-religios, mai mult politic decât religios. Sfântul Iosif a rămas statornic, n-a acceptat unirea și a pătimit pentru aceasta. A fost chemat la Viena, a fost chemat la Sibiu de Dieta transilvană, a fost judecat, în cele din urmă a fost condamnat în mod nedrept, pe acuze nedrepte, așa cum au fost condamnați și mitropoliții Ilie Iorest și Sava Brancovici, aceleași izvodiri. A fost închis în pușcăria de la Hust, care se afla în dreapta Tisei, și un an de zile, poporul din această parte de țară, spune Nicolae Iorga, a făcut o presiune enormă pentru eliberarea lui. Credincioșii ortodocși, românii ortodocși maramureșeni au făcut o presiune enormă asupra autorităților, iar în 1706 a fost eliberat, însă chinuit și suferind mult în închisoare, și bătrân, n-a mai putut să conducă cu vigoarea cu care a condus înainte eparghia. Din 1711 nu se mai știe nimic despre pastorația lui, nici locul mormântului nu se cunoaște.
Ne-a rămas credința vie. Dacă avem o credință atât de puternică și curată, este pentru că ni l-a dăruit Dumnezeu pe Sfântul Iosif Mărturisitor. Aceasta este credința și simțământul meu. Avem credința Sfântului Iosif Mărturisitorul și suntem îndatorați, arhierei, preoți, și monarhii, să o reașezăm la loc, acolo unde a fost, pentru că românii niciodată n-au trecut la uniație, ci au fost declarați de Curtea de la Viena uniți cu Biserica Romei, n-au fost întrebați niciodată. Drept urmare, ei au rămas exact ceea ce au fost și așa cum sunt astăzi, cu aceeași credință vie, cu aceeași credință sfântă, a moșilor și strămoșilor, a părinților bisericii noastre, a slujitorilor Altarelor, așa cum a fost ea din vechime în această zonă. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a ajutat să pictăm icoana Sfântului și să o sfințim în cadrul acestei Sfinte Liturghii solemne, să publicăm într-o ediție limitată, doar pentru parohii și mănăstiri, pentru școlile teologice și pentru Catedrala noastră Episcopală, să publicăm viața, slujba și acatistul Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, ca să-l aibă la îndemnă. Sigur că slujba și acatistul sunt publicate și în ediția Institutului Biblic.
Această broșură pe care am publicat-o este pentru folosul clerului și poporului, deoarece dorim să intensificăm și să generalizăm cultul cinstirii Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul în eparhia noastră, pentru că este Sfântul nostru ocrotitor, este ținut în primăvară, uneori în atmosfera luminoasă pascală, alteori în post, dar este Sfântul nostru ocrotitor și sărbătorit alături de Mitropoliții Transilvaniei, în 24 aprilie, Ilie Ioresc, Sava Brancovici și Simeon Ștefan. Felicităm pe coordonatorii de la protopopiate cu tinerii care au venit împreună cu noi astăzi, tinerii ASCOR Baia Mare, tinerii ATOCEM, tinerii de la protopopiate, școlile teologice. Așa se cuvine să ne cinstim Sfântul ocrotitor și așa va rămâne statornicit de acum și până în veac, cât vom trăi noi și cei care vor urma vor duce mai departe această cinstire deosebită a Sfântului nostru ocrotitor, Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureș”.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost sfințită icoana „Sfântului Iosif Mărturisitorul”, pictată special pentru a rămâne la închinare credincioșilor și pentru a împodobi Catedrala. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sfântul Ioan Damaschinul”, dirijat de Pr. Lect. Univ. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, dirijat de Pr. Dr. Andrei Baboșan, inspector școlar, și Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de teologul Florian Vois.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre viața și activitatea pastorală a Sfântului Iosif Stoica Mărturisitorul și meritul său în păstrarea ortodoxismului în Maramureșul Voievodal, subliniind activitatea de păstorire a credincioșilor din calitatea de Ierarh din perioada uniației. Marele său merit este acela de a ortodoxia neatinsă de influența unirii cu Roma.
Pentru acest hram al Episcopiei a fost comandată pictarea icoanei Sfântului Iosif Mărturisitorul, care în ziua cinstirii lui a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Icoana va fi pusă spre închinare credincioșilor, într-un loc bine stabilit din Catedrală.
A urmat apoi premierea în urma evaluării de la concursul național catehetic 2025, faza eparhială, „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, organizat în Patriarhia Română în Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
În urma evaluării la etapa eparhială, realizată de către comisia întocmită în acest scop Marele premiu a revenit proiectului „Moșternitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului”, realizat de Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” Dumbrăvița și Școala Profesională Dumbrăvița, Pr. Bogdan Ciocotișan, Prof. Ec. Elena Ciocotișan și Prof. Nadia Ghiț.
Premiul I a fost acordat Parohia Ortodoxă Bârsana și Școala Gimnazială Bârsana, Școala Gimnazială Săcălășeni, Parohia Ortodoxă Săcălășeni, Parohia Ortodoxă Coruia și Parohia Ortodoxă Culcea, Parohia Ortodoxă Satulung și Școala Gimnazială Satulung, Parohia Ortodoxă Lăpuș II și Școala Gimnazială Lăpuș, Parohia Ortodoxă Pomi și Școala Gimnazială Pomi.
Celelalte parohii și școli din concurs au fost distinse cu premiile II și III.
Text: Andrei Fărcaş – redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre” / Pr. Adrian Dobreanu
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol