Bolile de inimă, inclusiv infarctul, reprezintă principala cauză de deces printre americani, dar majoritatea oamenilor supravieţuiesc primului ainfarct şi continuă să ducă o viaţă normală, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, scrie news.ro.
O persoană care acuză orice fel de durere severă la un an după un infarct miocardic ar putea avea un risc mai mare de deces în următorii opt ani, susţine un nou studiu.
Studiul, publicat joi, în Journal of the American Heart Association, a constatat că persoanele care au raportat dureri extreme la un an după infarct – chiar şi dureri care nu erau asociate cu probleme cardiace – au avut de două ori mai multe şanse de a muri în perioada de 8½ ani de studiu.
Durerea este un aspect căruia, atât medicii, cât şi pacienţii ar trebui să acorde o atenţie deosebită în lunile de după un infarct, spun cercetătorii.
Efecte secundare care ar putea fi mortale
Persoanele care iau medicamente pentru dureri extreme pot avea, de asemenea, efecte secundare care ar putea fi mortale, a spus el.
Multe analgezice, chiar şi cele vândute fără prescripţie medicală, pot creşte riscul de probleme cardiovasculare.
În plus, durerea ar putea fi un factor de descurajare a schimbărilor în stilul de viaţă, care ar putea reduce riscul unei persoane de a suferi un alt infarct, cum ar fi exerciţiile fizice.
Dr. Dangas consideră că noul studiu ar putea reaminti medicilor să acorde o atenţie deosebită pacienţilor cu infarct miocardic care borbesc despre durere.
„În medicină, avem tendinţa de a face multe studii, multe teste, de a lua multe imagini, dar, la sfârşitul zilei, poate că ceva care este simplu, cum ar fi concepţia subiectivă a unei dureri semnificative, ar putea fi trecută cu vederea”, a spus el.
„Aş spune, pe baza acestui studiu, că un mod foarte simplu de a evalua durerea este foarte important”.