Ședința Comitetului Executiv a Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR), desfășurată în Maramureș

3 minute de citit
- Publicitate -

Județul Maramureș a găzduit, în perioada 8-10 iunie 2023, ședința Comitetului Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR). Peste 25 de reprezentanți din regiunile de frontieră din Europa au participat la lucrările Comitetului Executiv în cadrul căruia au fost prezentate și activitățile Județului Maramureș în gestionarea și sprijinirea refugiaților din Ucraina.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat chestiuni organizatorice de interes, schimburi de informații despre consecințele războiului din Ucraina asupra cooperării teritoriale europene, implicații generale pentru CBC la frontierele externe ale UE și IPA, cazurile particulare ale frontierelor externe cu Federația Rusă și regiunile de pe ambele părți ale frontierei UE-Ucraina, prezentări și discuții cu privire la implementarea noilor programe și închiderea celor vechi, fonduri pentru proiecte mici și alte probleme europene de interes pentru regiunile de frontieră.

În contextul ședinței Comitetului Executiv s-a discutat și despre proiectele transfrontaliere. Cele implementate de către CJ Maramureș au fost prezentate de Claudia Breban, directorul Direcției Dezvoltare și Implementare Proiecte. Membrii AEBR au apreciat informațiile și au vizitat Centrul de terapii alternative „Althera”, un centru unic în România, dezvoltat în parteneriat cu vecinii noștri din regiunea Ivano-Frankivsk, din Ucraina.

Județul Maramureș a aderat la această asociație în anul 2020, fiind unul dintre cei mai noi membri, iar prezența în conducerea AEBR, la doar 2 ani de la aderare, constituie un rezultat remarcabil pentru CJ Maramureș și o recunoaștere a implicării deosebite a județului nostru la nivel internațional și transfrontalier, mai ales în actualul context geo-politic, determinat de conflictul din țara vecină, Ucraina.

În prezent, în AEBR sunt înscrise peste 140 de regiuni și asociații ale unor regiuni transfrontaliere din Uniunea Europeană și din afara granițelor UE. Din România, pe lângă județul Maramureș, din AEBR fac parte și județele Tulcea și Galați, în calitate de membri în Euroregiunea Dunărea de Jos; județul Timiș, ca membru în Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT); Birourile Regionale de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava și Iași, în calitate de membri consultativi.

Asociația Europeană a Regiunilor de Frontieră (Association of European Border Regions) a fost înființată în urmă cu 52 de ani, cu scopul de a promova cooperarea transfrontalieră în Europa și pe alte continente. Prin activitatea sa, AEBR identifică obstacolele în calea cooperării, propune posibile soluții și promovează schimburile între părțile interesate pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră și dezvoltarea teritorială în general, cu respect deplin pentru diversitate.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut