Conform ultimului raport publicat de Centers for Disease Control and Prevention USA (CDC), 1 copil din 36 este diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Datele arată o creștere a prevalenței față de ultimul raport, publicat în 2021, unde prevalența era de 1 copil din 44.
Unul din patru copii cu autism nu merge la grădiniță sau la școală, conform datelor furnizate de Asociația Help Autism.
Peste 40.000 de persoane cu autism trăiesc în România. Doar 1% dintre adulții cu autism au un loc de muncă în țară. În Europa, procentul este de 10%.
Guvernul a aprobat decontarea serviciilor de terapie și logopedie pentru persoanele cu autism.
“Decontarea se face prin specialist – psiholog, logoped sau psihoterapeut –, care trebuie să încheie un contract cu CNAS. Pentru ca specialistul să intre în decontare, trebuie să se acrediteze ca furnizor de servicii conexe actului medical. Este un efort care poate fi realizat în 3-4 săptămâni.
Ceea ce înseamnă că, practic, primii copii vor putea beneficia de ședințe gratuite abia la sfârșitul lunii octombrie. Și atunci într-un număr destul de mic. Dar cu cât va deveni mai cunoscut demersul de avizare, cu atât vom reuși să oferim mai multe șanse la servicii gratuite cât mai multor copii din România”, ne-a mai precizat directorul de comunicare al Asociației Help Autism.