Se confiscă aceste mașini

2 minute de citit
- Publicitate -

Toți posesorii de mașini  trebuie să știe că autoritățile au pus ochii pe autoturismele considerate a fi abandonate pe domeniul public. Acum, există un set de noi proceduri pentru a scăpa domeniul public de rable. Astfel, în perioada următoare va începe eliberarea parcărilor și a străzilor de vehiculele fără stăpân sau abandonate.

Prin Hotărârea de Guvern 152/2023, publicată deja în Monitorul Oficial, sunt cuprinse detalii privind o mașină ca fiind una abandonată. În document se explică și felul în care trebuie să procedeze autoritățile în astfel de cazuri.

„Indiciile temeinice pe baza cărora se apreciază că un vehicul este fără stăpân sau abandonat, în sensul art. 3 alin. (1) din Legea nr. 421/2002, cu modificările și completările ulterioare, constau în împrejurări legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, cum ar fi gradul de uzură ridicat al acestuia, de natură a-l face impropriu utilizării conform destinației, lipsa unor părți componente, radierea din circulație, lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, expirarea termenului inspecției tehnice periodice sau alte asemenea”, se arată în document despre vehiculele care ruginesc pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.

Care sunt mașinile considerate fără stăpân

Potrivit Codului rutier, în cazul în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat. Vehicul fără stăpân este considerat cel fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.

Un vehicul abandonat este orice vehicul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut