Școala de Vară de la Sighet, un nou capitol în cultivarea memoriei și a reflecției civice

2 minute de citit
- Publicitate -

În sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței a avut loc deschiderea oficială a Școlii de Vară de la Sighet, un eveniment cu tradiție în formarea civică și istorică a tinerilor.

În cadrul ceremoniei inaugurale au luat cuvântul Cristian Pătrășconiu, Ana Blandiana, Paul Marinescu. Apoi, Ioan Stanomir cu conferința „Secolul XX. Totalitarism și politică la scară umană” și Mihai Maci cu prelegerea „Comunismul a trecut prin fiecare dintre noi.”

Evenimentul este organizat de Fundația Academia Civică, în parteneriat cu Fundația Spandugino –  Editura Spandugino, și se desfășoară în perioada 7–11 iulie 2025.

Sub genericul memoriei, al reflecției asupra totalitarismului și al asumării trecutului recent, Școala de Vară reunește și în acest an o serie de personalități marcante ale vieții intelectuale românești și europene. Printre invitați se numără: Teodor Baconschi, Vitalie Ciobanu, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Mihai Maci, Ioan Stanomir și Virgiliu Țârău.

Gazda evenimentului: Ana BLANDIANA
Moderator: Cristian PĂTRĂȘCONIU

Timp de cinci zile, participanții vor asista la prelegeri, dezbateri și mese rotunde care își propun să analizeze implicațiile trecutului comunist asupra prezentului și viitorului societății românești, dar și să încurajeze spiritul critic și angajamentul civic al tinerilor.

Ana Blandiana, în cuvântul său de deschidere, a subliniat că „memoria nu este o formă de nostalgie, ci o formă de responsabilitate”, reamintind rolul esențial al educației istorice în consolidarea democrației.

Școala de Vară de la Sighet continuă să fie un spațiu al dialogului viu între generații, între experiența trecutului și provocările prezentului.

MaramuresOnline.ro

sursa foto: Szabolcs Linzenbold

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut