• RSO4.6_Creșterea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială Fondul European de Dezvoltare Regională.
• Obiectiv de politică: O Europă mai socială .
Prioritate: P3. Transformarea digitală și furnizarea de servicii îmbunătățite în sectotul cultural.
• Obiectiv specific: RSO4.6_Creșterea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială.
• Fond: Fondul European de Dezvoltare Regională Operațiune.
• Acțiunea 3.1 Creșterea rolului culturii în societate prin valorificarea avantajelor digitalizării.
• Aplicanți Municipiul Baia Mare și Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor.
• Valoarea proiectului 1.588.377,60 lei cofinanțare 0 lei.
Titlul proiectului 𝗡𝗼𝗶𝗹𝗲 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗶 – 𝗗𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹.
Studiu de caz Școala băimăreană de pictură versus Colonia Pictorilor.
Obiectivul proiectului este Promovarea patrimoniului cultural utilizând noile media, pentru transpunerea elementelor de patrimoniu prin digitizare versus digitalizare în limbajul vizual contemporan virtual, în domenii subsumate IT (multimedia, Virtual Reality, Agmented Reality, limbaje de programare pentru artiști), punând accentul pe noile tehnologii.
Proiectul propune revalorizarea patrimoniului cultural al Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor versus Școala Băimăreană de Pictură prin limbaje actuale, oferind publicului larg informații despre evoluția istoriei locului pe etape de la 1896 până în prezent. Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor va fi dotat cu echipamente de ultimă generație care să pună în valoare patrimoniul material și imaterial existent, dar totodată va fi realizat un hub vizual digital (Pavilionul Walter) în care se vor crea materiale de promovare vizuală virtuală de către artiștii din noua generație. Acest loc va constitui un nucleu ar industriilor creative și de creație contribuind la dezvoltarea locală prin cultură.
Noile tehnologii sunt tot mai prezente în domeniul cultural, ele stăpânind o bună parte din expresiile artistice. Punerea în valoare a patrimoniului folosind metoda digitizării versus cea a digitalizării, este necesară azi în lumea tot mai tehnologizată. Tehnologiile devin în artă un intermediar între forme. Cu cât arta se tehnologizează, cu atât mai mult ea are nevoie de a fi amplificată, arta devenind o informație ca oricare alta. Modul în care consumăm arta face parte azi din modul și universul nostru de a comunica și ajunge să se confunde cu arta în sine. Tehnologia devine mai umană, în timp ce arta devine mai tehnologică.
Mulțumim echipei formată din colegi de la Centrul de Artă Contemprană Colonia Pictorilor și de la Primăria Municipiului Baia Mare care a conceput și realizat acest frumos proiect care a adus o finanțare importantă pentru municipiul nostru oferind comunității și publicului larg o imagine actuală a identității noastre culturale.
Colonia Pictorilor Baia Mare