Natalia FORNVALD – Săptămâna ȘCOALA VERDE- provocări și creativitate la Școala Gimnazială Lucian Blaga Baia Mare
Zilele acestea se organizează săptămâna Școala Verde în majoritatea unităților de învățământ băimărene, o perioadă din anul școlar în care elevii sunt mai mult decât oricând implicați în activități cu caracter practic-aplicativ, iar lecțiile de tip outdoor sunt indicate a prilejui elevilor oportunitatea de a ieși în natură, de a observa, de a acumula noi informații despre mediul înconjurător pe baza observației directe și a învățării prin descoperire.
Deși intenția factorilor decizionali a fost una foarte bună, punerea în practică în fapt depinde de condițiile meteo, care zilele acestea au fost mai mult decât neprietenoase.
Dat fiind contextul, cadrele didactice trebuie să fie suficient de creative, astfel încât activitățile propuse să corespundă specificului Programului Scoala Verde și destul de inovative, astfel încât să mențină activ interesul elevilor, în scopul implicării.
Dintre exemplele de bune practici pot nominaliza azi activitățile derulate de prof. înv. primar Borca Olimpia și Chira Maria ( director adjunct) la Școala Gimnazială Lucian Blaga Baia Mare ( director prof. Gherheș Mihaela), surprinse inopinat în timpul activităților.
Dacă în clasa pregătitoare B coordonată de dir. adj. prof. Chira Maria micuții făceau cunoștință cu două materiale din natură : piatra și lemnul, despre care au aflat multe lucruri interesante și pe care le-au analizat vizual, olfactiv, tactil , iar apoi au luat culori din natură și le-au împodobit cu imaginația lor, aducând colțișoare din natură pe bucățile de lemn și piatră, în clasa a II-a C , coordonată de prof. înv. primar Borca Olimpia elevii erau implicați într-o activitate de conștientizare a importanței păstrării unui mediu curat, prin realizarea de afișe pe tema SOS SALVAȚI PLANETA.
Mesajele elevilor denotă faptul că ei au convingerea că stă în puterea noastră, a tuturor să ne protejăm planeta de factorii poluanți și să uzăm de resursele naturale cu măsură : SELECTĂM GUNOIUL, NU POLUĂM, NU RISIPIM APA, MERGEM PE JOS SAU PE BICICLETĂ, NU ARUNCĂM GUNOAIELE ÎN MARE, NU ARUNCA PE JOS PENTRU UN PARC FRUMOS, au fost câteva îndemnuri care ar putea fi afișate de autorități în spațiile publice, în așa fel încât conștientizarea adulților ( care au pierdut startul acestui tip de educație ecologică) să pornească de la mesajele copiilor.
Zilele trecute, la aceleași clase au fost în vizită specialiștii de la APILAND care au derulat alte activități interesante cu elevii.
Iată că, în ciuda ploilor și a vremii nefavorabile ieșirilor, se pot organiza activități frumoase astfel încât elevii să nu facă consultații sau alt gen de activități care contravin acestei perioade.