Am intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, una dintre cele mai importante săptămâni pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume. Biserica ține slujbe speciale în această săptămână, iar credincioșii se pregătesc pentru Învierea Domnului. Totodată, în aceste zile sunt rememorate chinurile pe care le-a îndurat Mântuitorul Iisus Hristos înainte de momentul Învierii.
Semnificațiea zilelor din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor:
Lunea Mare
- este considerată ca fiind prima zi din Săptămâna Patimilor lui Iisus și este precedată de Duminica Floriilor. Este prima zi în care Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a pătimit pentru păcatele noastre. În Biserică, slujba îl are în centru pe Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt.
- În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia de Paște, în care totul trebuie aerisit. Tot în această zi se spală și se văruiește, pentru a ieși relele de peste iarnă. O vorbă veche spune că toate aceste lucruri au loc ca „să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blestemă casa“.
Marțea Mare
- În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinții Părinți au rânduit să se citească Pilda celor zece fecioare. Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci „înțelepte” și cinci „neînțelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți. Hristos se numește pe sine „mire”, iar Apostolii poarta numele de „prietenii mirelui”. Mireasa lui Hristos este Biserica.
- Se spune că pentru a avea parte de sănătate, credincioșii ar trebui să se spele „ritualic”, obicei prin care se crede că toate bolile vor fi ținute la distanță.
Miercurea Mare
- Denia din Miercurea Mare este cea în care se amintește momentul în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi, în semn de căință, în timp ce se afla în casa lui Iosif cel Lepros.
- Este ultima zi în care se mai poate face curat în gospodărie. Tradiția spune că gospodinele trebuie să termine rapid treaba, pentru că vine Joia Mare, ziua în care încep pregătirile culinare. La fel ca în orice altă zi din Săptămâna Mare, credincioșii trebuie să fie mai buni, mai iertători, nu au voie să spună vorbe rele sau să se certe.
Joia Mare
- În acestă zi, se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, dându-le prin aceasta, lor și nouă, pilda de smerenie.
- Cina cea de Taină se prăznuiește în cadrul aceleiași slujbe, împreună cu Spălarea picioarelor ucenicilor, la Utrenia din Sfânta și Marea Joi.
- Tradiția spune că pasca, cozonacii, dar și alte bunătăți care trebuie preparate la cuptor se gătesc în Joia Mare. Tot în Joia Mare se vopsesc și ouăle. În Joia Mare se mai dau de pomană diferite alimente pentru sufletul celor adormiți.
Vinerea Mare
- Vinerea Mare este zi de mare doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce în aceeași zi. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.
- În Vinerea Mare se ține post și rugăciune. Sunt foarte multe persoane care țin post negru în această zi pentru a fi feriți de rele și de boli grave. În biserici nu se mai trag clopotele, iar în cazul în care o persoană este îngropată în Vinerea Mare, acest lucru se întâmplă doar cu bătaie de toacă. Nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase și se spune că cei care fac aceste lucruri vor avea parte doar de rele.Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și este considerată cea mai tristă zi din istoria creștinismului.
Sâmbăta Mare
- Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.
Duminica Mare
„În Ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unii pe alții să ne îmbrățișăm, și să le zicem frați și celor ce ne urăsc pe noi și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.