„Sânt- Ion”, încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae

3 minute de citit
- Publicitate -
Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul dintre prooroci, înainte-mergător și botezător al Domnului nostru Iisus Hristos, „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei” (Matei 11,11; Luca 7,28), așa cum îi spune Mântuitorul. Iisus mai afirmă că el nu este nici o „trestie clătinată de vânt”, nici un „om îmbrăcat în haine moi” (Matei 11,7-8), indicând astfel caracterul neclintit și auster al profetului.
Sfântul Ioan Botezatorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi și a-L face cunoscut lui Israel. Evanghelistul Luca notează, cu o extremă precizie, data la care Ioan Botezatorul a început să predice: „În al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarh al Galileii, Filip, fratele său, tetrarh al ţinutului Trahonitidei, iar Lisanias tetrarh al Abilenei, în zilele arhiereilor Anna şi Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie” (Luca 3, 1-2).
Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Acest botez, numit și al pocăinței, nu dăruia iertarea păcatelor, dar presupunea căința pentru păcatele săvârșite și astfel, pregatea sufletul pentru primirea iertării.
Misiunea principală a Sfântului Ioan Botezatorul era să pună înaintea ochilor minții realitatea păcatului și să trezească dorința de ispășire, urmând ca Mântuitorul care avea să vină, să le descopere celor convertiți calea pe care să o urmeze.
Ioan Botezatorul reușește să zguduie constiințele, o arată Sfântul Evanghelist Luca când spune: „poporul era în așteptare” (Luca 3, 5) și toți se întrebau dacă nu cumva Ioan este Mesia. Pentru a înlătura orice ispită care facea posibilă confuzia că Ioan este Mesia cel așteptat, va spune: „Eu vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decât mine … Acesta va va boteza cu Duh Sfânt și cu foc” (Matei 3, 11). Și va încheia prin a spune: „Cel care vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era” (Ioan 1, 15).
Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului. Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească. Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor.
Această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. „Sânt- Ion” reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae.
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut