În 20 august s-au încheiat probele scurte din cadrul Campionatului European de Şah pentru Copii şi Juniori , eveniment major care se desfăşoara in capitala Cehiei, Praga.
“Festivalul inteligenţei juvenile” a debutat cu proba de şah rapid desfăşurată pe parcursul zilelor de 17, respectiv 18 august. Băimăreanca Sara Şunea a evoluat bine, la capătul a două treimi scurse din competiţie se găsea pe locul fruntaş.
”Ea e obişnuită să joace orice partidă până la ultimele resurse , caută victoria cu orice preţ, calitate care o ajută să progreseze , însă pe termen scurt e o strategie care uneori poate afecta rezultatul imediat. Astfel în runda a 7-a a avut o partidă maraton, cu adevărat epuizantă , împotriva unei sportive poloneze. Suspansul a ajuns la cote paroxistice, mutările erau făcute pe ultimele secunde, Sara câştigă 2 pioni, însa gafează şi pierde, oarecum nedrept. După această lovitură, urmează la câteva minute runda a 8-a, tot în faţa unei sportive cu drapel roş-alb şi fără putinţă de a reveni la un puls normal.
O nouă înfrângere şi podiumul a devenit o himeră, victoria din ultima rundă oferindu-i un loc 5 la egalitate de puncte cu nemţoaica de pe 4. La proba de dezlegări, Sara a reuşit să descopere majoritatea soluţiilor, obţine al 2-lea punctaj între fetele de vârsta ei, 12 ani, însă clasamentul se face pe intervalul 10-14 ani…din nou medalia a fost atât de aproape…
A urmat proba de şah rapid pe echipe unde valoroasa băimareancă a fost cooptată în echipa națională de băieţi sub 14 ani, semn de apreciere a nivelului ei şahistic. Deşi au avut una dintre cele mai tinere echipe (3 dintre ei având 12 ani), puştii au luptat admirabil, dar o înfrângere în ultimul meci i-a lăsat pe locul 4, la egalitate de puncte cu medaliaţii ucraineni.
Inevitabilul însă s-a produs marți şi Sara a reuşit la blitz să câştige medalia europeană de argint după ce a condus majoritatea cursei. O medalie individuală europeană care vine ca o răsplată pentru eforturile făcute în atâţia ani, pentru puterea de a reveni motivată la antrenamente indiferent de rezultatul obţinut, pentru capacitatea de a se focusa mai mult pe calitatea jocului decât pe performanţa imediată.
Sprijinul necondiţionat al părinţilor, bunicilor și al antrenorilor, investiţiile materiale făcute de aceştia, dar mai ales încurajările după câte un rezultat mai puţin bun sunt alte ingrediente necesare succesului sportiv. Alex Paşca e un copil matur, muncitor, pasionat de şah si cu potential foarte bun. Pentru el e prima competiţie europeană de anvergură desfaşurată în străinătate (în ţară a participat în septembrie 2023 la Campionatul European de la Mamaia, pierzând însă 97 de puncte Elo) , venită după o perioadă cu destul de puţine concursuri jucate. Ca urmare simte o presiune suplimentară a rezultatelor , iar o înfrângere îl afectează destul de mult la astfel de competiţii când nu există pauze între partide.
Avem maximă încredere în el, ştim de ce e capabil şi îl aşteptăm cu optimism în proba de şah clasic care va începe joi, 22 august şi la care va participa şi al 3-lea membru al comunităţii noastre, Academia de Şah Maramureş, ne referim la Ştefan Grigorescu. După acest efort intelectual susţinut pe parcursul a 4 zile, mâine e zi de pauză, prilej să-i încurajăm şi să-i ajutăm să-şi reîncarce bateriile deoarece “proba regină a şahului” se va derula până în 31 august”, precizează Academia de Șah Maramureș.