S-au împlinit 20 de ani de la târnosirea bisericii „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare

5 minute de citit
- Publicitate -

În duminica a 5-a după Paști, 2 iunie 2024 – a Samarinencei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la târnosirea bisericii.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, în atmosfera pascală, în atmosfera plină de lumină a praznicului Învierii Domnului, am revenit după trei ani la biserica „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din municipiul Baia Mare, o biserică construită în stil maramureșean, pentru că Sfântul Iosif Mărturisitorul a fost un episcop maramureșean, trecut în calendar la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, în 1992, alături de alți 20 de Sfinți voievozi, ierarhi mărturisitori ai Bisericii lui Hristos. Acolo, în Documentul de proclamare a canonizării unui sfânt se spune că icoana Sfântului va fi cinstită în toate bisericile din Eparhia care a propus Sfântul spre canonizare și se vor ridica biserici în constea lui și se vor dărui hramuri de către Episcopul locului la sfințirea bisericilor. Așa s-a petrecut în chip minunat și cu această biserică a cărei piatră de temelie s-a pus în 1993 de către Înaltpreasfințitul vrednic de pomenire Arhiepiscop Justinian. Biserica era atunci construită pentru nevoile duhovnicești ale Seminarului Teologic, care, ulterior, a primit și el numele Sfântului Iosif Mărturisitorul, la propunerea noastră.

Seminarul funcționa în liceul din vecinătatea bisericii atunci. Și s-a construit această biserică ce, ulterior, a devenit parohie, deoarece Seminarul s-a mutat în altă parte a orașului, într-o altă clădire, altă locație și a devenit o biserică foarte iubită de credincioși. Este păstorită de Părintele Vasile Fodoruț și Părintele Ghiță Man. A beneficiat de evenimente deosebite. În vecinătatea bisericii s-a construit, după anul 2000, o casă, s-a făcut o construcție nouă, un așezământ social, cu cantină socială unde se oferă săptămânal peste 100 porții de mâncare creștinilor nevoiași din orașul Baia Mare și Parohia face parte din federația „Filantropia” al Patriarhiei Române, alături de „Filantropia Maramureșeană” a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. După ce a fost pictată biserica, înzestrată și înfrumusețată, în 24 aprilie 2004, a fost târnosită. Sunt două decenii, un moment aniversar, de aceea, Dumnezeu ne-a inspirat să venim, să facem bucurie credincioșilor și Părinților slujitori și să-l cinstim pe Sfântul ocrotitor al Episcopiei noastre, în 2004, în ziua prăznuirii Sfântului, care este cinstit alături de marii Sfinți Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Sfântul Ierarh Simion Ștefan, a fost târnosită biserica de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian. Am avut un invitat special, Mitropolitul Theologos de Sereș și Nigrita, din Grecia, unde Preasfințitul Părinte Timotei a fost îmbisericit cât a făcut, timp de 5 ani, studiile la Tesalonic. Am avut, deci, acest oaspete important.

Au fost trei Ierarhi și a fost un eveniment minunat în municipiul Baia Mare și mai ales pentru această comunitate. În prezent este o evlavie sporită și deosebită față de Sfântul Iosif și biserica lui de aici, din municipiul Baia Mare, preoții sunt preoți evlavioși și corespund Altarului pe care-l slujesc și vieții Sfântului pe care-l cinstesc. Sunt credincioși care iubesc biserica și pe Sfântul Iosif și vin în fiecare duminică și sărbătoare, deși parohia nu are foarte mulți credincioși, ceva peste 1.500 credincioși. Este în vecinătatea Spitalului Județean. Credincioșii vin din toate părțile orașului, pentru că este singura biserică, deocamdată, de lemn în stil maramureșean din municipiul Baia Mare. Deci, este și o frumusețe a orașului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumire Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.”

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ onorific, Pr. Vasile Fodoruț, paroh, Pr. Ghiță Man, coslujitor, Pr. Dr. Florin Codrea, de la biserica „Buna Vestire”, Pr. Marian Bilț din Baia Mare, Pr. Petru Baltă, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic a cântat solista Diana Topan.

Andrei Fărcaș,
Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut