România trece la ora de vară

2 minute de citit
- Publicitate -

România trece la ora de vară duminică, 26 martie 2023, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, la ora locală 2 dimineața. Ceasurile se vor da din nou înapoi duminică, 5 noiembrie 2023, la ora locală 2 a.m, când ora de vară se încheie pentru anul în curs. Aceste schimbări ale orei, cu care ne-am obișnuit în fiecare toamnă și primăvară, respectă o tradiție începută în timpul Primului Război Mondial.

Totul a pornit în SUA de  la „An Economical Project”

Departamentul de Transport al Statelor Unite este responsabil pentru supravegherea orei de vară și a tuturor fusurilor orare din SUA. Ideea orei de vară a aparut pentru prima dată în mintea celebrului om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu intitulat ”An Economical Project” în care a emis câteva idei ineteresante pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.

Una dintre aceseta era introducerea unei perioade de timp pe durata verii. Ideea lui Franklin a fost preluată de catre William Willett, un constructor britanic, care, într-o dimineață de vară, în jurul orei 6.00, a obsevat că, deși afară era lumină, toate obloanele caselor din oraș erau închise. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Franklin Roosevelt a implementat o nouă oră de vară pentru întreaga țară, care a fost folosită pe tot parcursul anului.

Câștigăm sau pierdem o oră?

Odată cu trecerea la ora de vară, ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar asta duce la pierderea unei ore de somn, pe măsură ce ziua devine acum de 23 de ore.

Peste 70 de națiuni la nivel global respectă ora de vară. Cu toate acestea, cantitatea exactă de energie care se economisește la nivel global în fiecare an datorită trecerii la ora de vară nu este cunoscută.

- Publicitate -
TAGGED:
Share this Article
adbanner
Sari la conținut