Conform unui comunicat al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul deteriorării semnificative a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile, în special a celei energetice, și a consecințelor regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, membrii Consiliului au decis să doneze către Ucraina un sistem Patriot
Conform ROAF.ro, dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană PATRIOT a început la sfârșitul anilor 1960 cu scopul de a contracara amenințarea aeriană din acea perioadă. Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target – PATRIOT a intrat în dotarea Armatei Statelor Unite în anul 1984 și a venit în completarea sistemelor de rachete antiaeriene și antibalistice cu bătaie mare de tip GBI și THAAD, având principala misiune de a angaja ținte aeriene – aeronave, fiind recunoscut ca cel mai bun sistem de apărare împotriva aeronavelor existent la acel moment.
Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentând, în primul rând, un nou capitol în istoria sistemului național de apărare antiaeriană și antirachetă. Sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate includ rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinat luptei antirachetă. România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu şi testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale. Astfel, Forțele Aeriene Române își cresc capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.
sursa foto: https://www.roaf.ro/