Datele înregistrate de Eurostat arată și că mai mult de un sfert din români sunt săraci. Simultan, media europeană este destul de crescută, iar toţi europenii se descurcă tot mai greu cu cheltuielile.
Datele publicate anterior de Eurostat arătau că România avea cea mai mare proporție de populație, de peste 34%, cu risc de sărăcie și excluziune socială în 2022 dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.
Conform Biroului European de Statistică, datele de anul trecut arată că aproximativ 95,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană, reprezentând 21,6% din populație, au fost expuse riscului de sărăcie și excluziune socială.
Aceasta include persoanele care locuiesc în gospodării care se confruntă cu una sau mai multe dintre următoarele circumstanțe: sunt expuse riscului de sărăcie, suferă de lipsuri materiale și sociale grave și/sau trăiesc într-o gospodărie cu o intensitate foarte scăzută a muncii.
Eurostat subliniază că aceste cifre au rămas relativ stabile în comparație cu anul 2021, când aproximativ 95,4 milioane de persoane din UE, echivalentul a 22% din populație, se confruntau cu riscul de sărăcie și excluziune socială.
Dintre țările din Uniunea Europeană, cele mai mari proporții de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială au fost observate în România (34,4%), Bulgaria (32,2%), Grecia și Spania (ambele 26%). În schimb, cele mai mici procente au fost înregistrate în Republica Cehă (11,8%), Slovenia (13%) și Polonia (16%).
De asemenea, jumătate dintre români sunt descoperiţi financiar în faţa unei cheltuieli neprevăzute. Procentul de 47% înregistrat în România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană. În prezent, media europeană este de 31%. Studiul realizat de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că mulți nu își permit să călătorească deloc în perioada vacanțelor. Mai mult, jumătate dintre români nu pot face față unei cheltuieli neprevăzute.
„În România, și o spun cu toată responsabilitatea: nu există o luptă împotriva sărăciei. Scoaterea românilor din sărăcie nu se face din vouchere, nu se face dând niște sume de bani.
Trebuie să le dai oportunități și acces la educație, oportunitatea de a-și găsi oferte de muncă care să fie bine plătite”, a explicat europarlamentarul Dragoş Pîslaru.