O echipă de cercetători provenind de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara au publicat rezultatele unui studiu care demonstrează rolul podcasturilor în comunicarea de marketing și cum acestea transformă relațiile dintre branduri și consumatori.
Studiul explorează percepțiile și atitudinile publicului față de mesajele de marketing integrate în podcasturi, evidențiind modul în care acest mediu de comunicare contribuie la crearea conexiunilor cu brandurile și influențează intențiile de cumpărare ale consumatorilor. Potrivit datelor Statista și YouGov, România se numără printre țările cu cel mai ridicat consum de podcasturi la nivel global, aproximativ jumătate dintre români dedicând peste o oră pe săptămână acestui tip de conținut. În acest context, cercetarea a analizat un eșantion de 512 ascultători români de podcasturi, care au identificat mențiuni comerciale referitoare la branduri în cadrul episoadelor urmărite.
Rezultatele cercetării evidențiază rolul crucial al integrării armonioase a conținuturilor publicitare în podcasturi. Mesajele comerciale încorporate cu tact în povestea podcastului, care se îmbină în mod natural cu subiectul, fără a crea impresia de întrerupere a discuției, au cel mai mare impact. Astfel de mesaje amplifică memorarea brandurilor, modelând pozitiv atitudinile consumatorilor și ducând în final la intensificarea intențiilor de cumpărare. Gradul de divertisment și informativitatea mesajelor comerciale integrate în podcast contribuie, de asemenea, la acest proces. Prin urmare, pentru a maximiza efectele pozitive asupra notorietății brandurilor promovate și atitudinii consumatorilor față de acestea, este esențial ca promovarea prin podcasturi să se bazeze pe mesaje comerciale integrate armonios în narativul podcastului, care să furnizeze informații utile despre brandurile promovate și să încorporeze divertismentul în comunicarea de brand.
O altă descoperire relevantă a studiului indică faptul că autenticitatea, credibilitatea și, mai ales, expertiza podcasterului sunt esențiale. Podcasterii care demonstrează naturalețe, care se bucură de credibilitate și, mai ales, care sunt percepuți ca având un nivel adecvat de expertiză în domeniul brandurilor promovate au mai multe șanse să stimuleze atitudini pozitive față de brand, crescând gradul de memorare a acestora și stimulând intențiile de cumpărare. Pe de altă parte, atractivitatea podcasterilor (de exemplu, carisma lor) nu reprezintă un factor relevant în acest proces. Prin urmare, este important ca bugetele de promovare alocate acestui mediu de comunicare să fie direcționate către colaborări cu podcasteri care se bucură de încredere, sunt autentici și, mai ales, dețin un nivel corespunzător de expertiză în domeniul brandurilor promovate.
„Podcasturile nu sunt doar un fenomen cultural, ci și un instrument de marketing care redefinește modul în care brandurile se conectează cu publicul lor. Rezultatele noastre evidențiază potențialul imens al podcasturilor de a crea conexiuni autentice între branduri și consumatori, mai ales în contextul pieței românești de podcasting, aflată în plină dezvoltare”, a declarat Ovidiu I. Moisescu, profesor la UBB și coautor al studiului.
Rezultatele cercetării derulate de conf. univ. Anca Milovan, prof. univ. Costinel Dobre și prof. univ. Ovidiu I. Moisescu au fost publicate în revista Journal of Business Research, aparținând editurii internaționale Elsevier.