Risc de TORNADĂ în centrul și nordul României, potrivit unei alerte emise de European Storm Forecast Experiment (Estofex)

2 minute de citit
- Publicitate -

Risc de TORNADĂ în centrul și nordul României, potrivit unei alerte emise de European Storm Forecast Experiment (Estofex)

A fost emisă o alertă de nivelul trei, care ar putea însemna grindină de peste 5 centimetri, vânt cu viteze de peste 100 de kilometri la oră, dar și risc de tornadă.

Alerta a fost emisă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme, a vorbit joi la Digi24, despre acest lucru și a spus că este important să ținem seama totuși că este vorba despre o prognoză experimentală.

”Trebuie să fac o precizare, că aceasta este o prognoză experimentală și că pentru detalii legate de România trebuie să urmărim datele de la ANM (…) Alerta aceasta înseamnă practic vreme extremă.

Datele pentru acest sistem de vreme indică că vom avea grindină de mari dimensiuni și vânt puternic, a adăugat el.

Centrul Estofex anunţă Risc de tornadă în România

”Se estimează că un sistem frontal va traversa din Europa Centrală până în Serbia, România și Ucraina, înconjurând flancul estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă va permite o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE.

Un nivel 3 este emis pentru NE Croației, S Ungaria, N Serbia și centrul/N România, în principal pentru rafale dăunătoare de vânt și grindină mare până la foarte mare. Peste România va fi prezentă și amenințarea tornadei”, precizează Estofex (European Storm Forecast Experiment este o inițiativă a unei echipe de meteorologi europeni și studenți în meteorologie și servește drept platformă pentru schimbul de cunoștințe despre prognozarea furtunilor convective severe în Europa și în alte părți).

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut