În 19 martie 2025, de la ora 11:00, în Sala de conferințe a Camerei de Comerț și Industrie
Maramureș, a avut loc evenimentul de lansare oficială a proiectului “DRANICA.24 – Promovarea
patrimoniului imaterial al prelucrării lemnului în Euroregiunea Carpatică.
Un ghid tehnic pentru prelucrarea tradițională a lemnului”. Lider de proiect este Camera de Comerț și Industrie Maramureș (România), iar parteneri sunt Muzeul Maramureșan – Sighetu Marmației (România), Universitatea din Miskolc (Ungaria) și Universitatea de Stat – Universitatea Națională Ujhorod (Ucraina).
Bugetul proiectului cofinanțat prin PROGRAMUL DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ INTERREG VI-A NEXT UNGARIA-SLOVACIA-ROMÂNIA- UCRAINA este de 476.809,20 EUR (buget total: 529.788,00 EUR) și are o durată de 24 de luni.
DRANICA.24 reprezintă un pas important pentru păstrarea și revitalizarea artei prelucrării lemnului în Euroregiunea Carpatică, un teritoriu deosebit, renumit pentru arhitectura sa vernaculară de lemn și pentru măiestria meșteșugarilor locali.
Acesta reunește România, Ungaria și Ucraina într-un proiect care își propune să protejeze un patrimoniu cultural imaterial unic, să sprijine meșteșugarii locali și să creeze noi oportunități pentru turismul cultural. Camera de Comerț și Industrie Maramureș (RO), alături de partenerii săi – Muzeul Maramureșan (RO), Universitatea Națională Ujhorod (UA) și Universitatea Miskolc (HU) – s-au alăturat pentru a revitaliza tradițiile și tehnicile de prelucrare a lemnului și a pentru a construi un viitor sustenabil pentru acest meșteșug.
Prelucrarea lemnului în regiunile Borsod-Abaúj-Zemplén, Maramureș și Transcarpatia
nu reprezintă un simplu meșteșug, ci o întreagă poveste care ne vorbește despre oameni și locuri. De la tâmplărie și dulgherie la sculptura în lemn, aceste tehnici vorbesc despre istoria și cultura unei regiuni. Însă, meșteșugarii sunt tot mai puțin, iar cunoștințele lor despre prelucrarea lemnului riscă să dispară.
DRANICA.24 vine cu o soluție pentru a le proteja și a le transmite mai departe.
În prima fază a proiectului, accentul va cădea pe cercetarea aprofundată a tehnicilor tradiționale și pe o campanie de comunicare care va aduce în prim-plan valoarea meșteșugului.
Prin această cercetare, vom documenta instrumentele, tehnicile și cunoștințele esențiale ale
meșteșugului de prelucrare a lemnului și vom pune bazele unui ghid tehnic care va fi esențial pentru păstrarea acestor tehnici. De asemenea, campania de comunicare va crea o comunitate în jurul acestei îndeletniciri și va încuraja pe toți cei interesați să participe la acest proces de revitalizare.
Proiectul DRANICA.24 are trei obiective specifice:
- Cercetare și documentare: Descoperirea și salvarea metodelor tradiționale de prelucrare a
lemnului din regiune, creând o resursă valoroasă de cunoștințe pentru viitoarele generații; - Transferul de cunoștințe: Crearea unui ghid tehnic și organizarea de evenimente și
workshopuri interactive pentru a învăța și transmite meșteșugul mai departe; - Promovarea turismului cultural: Promovarea Euroregiunii Carpatice ca destinație turistică
comună prin conectarea artizanilor/meșteșugarilor locali cu persoanele dornice să învețe și
să experimenteze tehnici de prelucrare a lemnului.
DRANICA.24 este o oportunitate de a aduce în prim-plan un meșteșug vechi, dar foarte valoros, cel de prelucrare a lemnului, de a conecta meșteșugarii locali cu turiștii din întreaga lume și de a crea o platformă pentru dezvoltarea turismului de nișă.
Este un pas spre revitalizarea unui patrimoniu cultural imaterial care merită să fie păstrat și împărtășit.