Revista „Nord Literar”, la numărul 261

3 minute de citit
- Publicitate -

Numărul pe februarie al revistei de cultură „Nord Literar” a apărut de curând, ca o invitație la lectură pentru iubitorii de literatură. Irina Petraș propune în acest număr un interesant eseu despre etimologii. Recent a văzut lumina tiparului cel de-al VI-lea volum al „Caietelor macedonskiene”, pe care ni-l prezintă Gheorghe Glodeanu. „Ceea ce întreprinde aici autoarea este chiar poezie” spune Delia Muntean în cronica la volumul „Praguri” al Elinei Adam. Un al doilea material critic al Deliei Muntean vizează o carte care „se ocupă de ilustrarea comparativă a unor mituri literare având circulație universală”, adică recentul volum al lui Gheorghe Glodeanu, „Fascinația lumilor ficționale”.

O altă apariție editorială de interes este volumul Ligiei Duruș, „Perspective parabolice ale puterii totalitare”, în care autoarea urmărește, după cum afirmă Daniela Sitar-Tăut, „maniera de repercutare a fenomenologiei puterii” în operele unor mari autori români. Despre Petru Cercel, „un viitor pretendent la curțile Europei”, este textul lui Ovidiu Pecican de la pagina „Avalon”. Dana Buzura-Gagniuc aduce pe tapet actualitatea culturală extrem de bogată a lunii februarie.
Horia Bădescu îi dedică un text aniversar lui Radu Ciobanu, un scriitor „distins în comportament și, deopotrivă, în limbaj”. Gheorghe Pârja evocă personalitatea lui Mihai Olos de la nașterea căruia se împlinesc 85 de ani.
Gheorghe Pârja continuă seria de materiale dedicate scriitorilor din Cernăuți, de data aceasta cu profesorul Grigore G. Bostan.

Un interesant material despre corespondența lui Niculae Gheran propune universitarul clujean Mircea Popa. O carte despre „recuperarea unui timp revolut” este considerată „Pofta-n cui și alte pohte” a Floricăi Bud, pe care o prezintă Terezia Filip. De remarcat, de asemenea, în paginile acestui număr: eseul cu accente de analiză politică al lui Dan Anghelescu, recenzia Danei Buzura-Gagniuc la volumul lui Sandu Frunză („Publicitatea construiește realitatea”), cea a lui Nicolae Scheianu la cartea de poezii „Pot să visez” a autorului orădean Emil Mircea Neșiu, precum și cea a Ralucăi Hășmășan la revista „Limba Română” din Chișinău.

Un sărbătorit al lunii februarie este publicat la pagina Orfeu: Gheorghe Mihai Bârlea, alături de care vine și parodia lui Lucian Perța. Prezentul număr cuprinde poezie de Alice Valeria Micu și de Nicolae Silade și proză aparținând lui Andrei Ungureanu. Poezii din creația autorului francez Matthias Vincenot sunt redate în limba română de Valeriu Stancu la pagină dedicată traducerilor. Acest număr este ilustrat cu lucrări din creația artistului plastic Mircea Bochiș, care a împlinit de curând 75 de ani și căruia criticul de artă Pavel Șușară îi dedică un text aniversar. Tot despre arta plastică, de data aceasta a lui Vasile Știru, scrie și Ion Papuc. Un aniversat, Horia Bădescu, este cel care semnează poemul lunii februarie.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut