Reprezentanți ai Județului Maramureș au participat la a doua întâlnire interregională pe tema risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS

6 minute de citit
- Publicitate -

Consiliul Județean Maramureș, partener în proiectul internațional ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”, împreună cu factori interesați din județ au luat parte la un nou schimb de experiență interregional, găzduit de Agenția de Dezvoltare Nicosia, Cipru, în perioada 4 – 5 iunie 2025.

În prima zi, cele 8 regiuni partenere ale proiectului CIBUS au prezentat bune practici pe tema ”Unde nevoile se întâlnesc, soluții ale sectorului public pentru reducerea risipei și pierderilor alimentare”.

Din partea Județului Maramureș, managerul de proiect din cadrul Consiliului Județean Maramureș a adus în atenție trei exemple de bune practici ale factorilor interesați reprezentați la întâlnire, respectiv de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în Județul Maramureș (ADI Deșeuri Maramureș), precum și Primăria Municipiului Baia Mare.

Un interes deosebit l-a suscitat inițiativa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, care a actualizat Lista de alimente pentru beneficiarii celor 45 de centre rezidențiale și 5 centre de zi pe care le are în administrare.

Măsurile de eficientizare și reducere a risipei alimentare la DGASPC Maramureș țin cont de nevoile beneficiarilor și includ: eliminarea din listă sau reducerea cantităților unor produse care au rămas neconsumate; comandarea de alimente în ambalaje pentru cantități mai mici, evitându-se astfel ambalajele mari, care cresc riscul de aruncare a alimentelor din cauza depozitării îndelungate a ambalajelor deschise. De asemenea, în noua listă au fost incluse alimente cu conținut nutrițional mai ridicat și calitate mai bună, încurajându-se astfel consumul complet și reducerea deșeurilor alimentare. În plus, în actuala listă au fost incluse produse alimentare care corespund nevoilor de dietă ale beneficiarilor.

Pentru Municipiul Baia Mare au fost prezentate rezultatele proiectului transfrontalier ”Managementul deșeurilor biodegradabile în Baia Mare – Romania și Ivano Frankivsk și Kolomnya din Ucraina”, implementat în perioada 2013-2015. Prin acest proiect au fost achiziționate trei echipamente prin care reziduurile vegetale sunt transformate în compost. Până în prezent au fost produși peste 3.200 metri cub de compost, utilizat drept fertilizator natural în serele municipale, precum și în agricultură, de către locuitorii care primesc gratuit compost, în funcție de disponibilități și solicitări.

Un alt exemplu de bune practici prezentat de Județul Maramureș se referă la acțiunea demarată în 2015 de ADI Deșeuri Maramureș, prin care s-au distribuit în localitățile rurale din județ peste 82.000 compostoare, cu o capacitate de tratare de peste 12.500 tone/an bio-deșeuri și deșeuri alimentare. Datorită acestei inițiative, se tratează peste 60% din bio-deșeurile generate în zonele rurale din Maramureș.

Cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și drept rezultat al proiectului Interreg REDUCES, ADI Deșeuri Maramureș a realizat o aplicație prin care locuitorii și firmele sunt notificate cu privire la acțiuni, programe, ghiduri și noutăți privind colectarea deșeurilor. Drept urmare a schimbului de experiență interregional în cadrul proiectului CIBUS, se are în vedere ca această aplicație să fie dezvoltată cu noi secțiuni destinate promovării reducerii risipei și deșeurilor alimentare.

În a doua zi a evenimentului interregional CIBUS, partenerii de proiect din Nicosia au organizat dezbateri și prezentări de bune practici de către factori cu responsabilități și activități în domeniul reducerii risipei și deșeurilor alimentare în Cipru. Aspectele discutate s-au referit la cadrul legal actual la nivel european și național, direcții de acțiune preconizate, bune practici privind donații de alimente, inițiative de economie circulară și inovare digitală. De interes a fost prezentarea Platformei UE pentru Risipa alimentară și Deșeuri alimentare, precum și Proiectul integrat Life ”Zero Deșeuri în Cipru” realizat la nivel național, care include campanii de conștientizare și inițiative pilot.

Din partea sectorului ONG a fost prezentat proiectul ”Save Our Food”, care are drept scop donarea de alimente către persoane vulnerabile. De asemenea, a fost prezentată inițiativa privată ”Economie circulară: Fructe și legume urâte Quasimodo”, care demonstrează modul în care o companie de distribuție utilizează surplusul de produse alimentare și produsele non-standard pentru promovarea unui consum sustenabil.

Ca urmare a schimbului de experiență interregional, partenerii proiectului CIBUS își vor îmbunătăți politicile regionale. Instrumentul de politici publice care va fi îmbunătățit de Consiliul Județean Maramureș, în cadrul

Proiectului CIBUS, este ”Planul Județean de Management al Deșeurilor 2019 – 2025”. CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice. Mai multe informații despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut