Remember Peter Uto Erzsebet – artist și mentor (1933-2012)

2 minute de citit
- Publicitate -
Peter Uto Erzsebet s-a născut la 28 februarie 1933, a fost un pictor reprezentativ pentru municipiul Sighetu Marmației, cu o contribuție esențială în formarea sau desăvârșirea artistică pentru majoritatea pictorilor contemporani din oraș.
A avut o carieră artistică bogată, dublată de cea de formator de talente, de mentor, a fost o persoană caldă, prietenoasă, modestă, respectată și apreciată.
Lucrările artistei Peter Uto Erzsebet se apropie ca stil de tradițiile școlii clasice de la Baia Mare prin mentalitatea și crezul său artistic. Personalitatea sa se regăsește în tablourile inspirate din locurile în care a trăit, din realitate.
În picturile sale, Peter Uto Erzsebet etalează o gamă bogată de forme de exprimare, elemente realiste, influențe cubist-constructiviste, totul realizat cu spontaneitate, ușurință și sugerstivitate. Jocul culorilor, uneori plin de bucurie este deseori încărcat de dramatism. Tablourile artistei ne prezintă o lume de forme bogată atât în pete de culoare, cât și curbe pline de vervă.
Majoritatea lucrărilor au ca sursă de inspirație natura prelucrată artistic, peisajele redate în culori specifice fiecărui anotimp sau chiar de starea afectivă a artistei, formele copacilor, viața cotidiană și valorile create de om.
A fost profesoară de desen la Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației timp de 34 de ani, între 1967 și 2001. A fost președinta de onoare a grupării artistice SIGART înființată pe lângă Radio România Sighet, unde funcționa o sală pentru expoziții.
Din anul 1977 a fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Baia Mare.
Tablourile sale se regăsesc în mai multe colecții particulare din Japonia, Elveția, Canada, Suedia, Ungaria, Austria, Germania și România.
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut