Remember Nichita Stănescu: Trecerea marelui poet prin Maramureș a lăsat semne adânci în sufletele celor care s-au bucurat să-i fie în preajmă

2 minute de citit
- Publicitate -
Era o iarnă geroasă, 13 Decembrie 1983, un grup de scriitori se afla la Sighetu Marmației (Nicolae Dan Fruntelată – care coducea revista „Luceafărul”, Sânziana Pop și alții). Eram sub ecoul plecării marelui actor Amza Pelea, când a venit vestea că Nichita Stănescu se va retrage spre odihnă veșnică.
Cei care lucrau în instituțiile de cultură s-au mobilizat și meșterii de la Muzeul Maramureșului au cioplit o troiță care a fost dusă la căpătâiul Poetului.
În revista „Luceafărul”, a apărut un grupaj de poezii și texte scrise de sigheteni, dedicat lui Nichita. În spațiul din librăria “’Luceafărul”, un grup de poeți și membri ai instituțiilor de cultură, au participat la un moment de reculegere și evocare a marelui dispărut.
Trecerea lui Nichita Stănescu prin Maramureș a lăsat semne adânci în sufletele celor care s-au bucurat să-i fie în preajmă. Regretatul Laurenţiu Ulici, președintele juriului Festivalului de Poezie de la Sighetu Marmației, îl invitase în Maramureș. Poetul și jurnalistul Gheorghe Pârja avea să inaugureze în localitatea Deșești o sală comemorativă (acum 40 de ani) și să scrie mai târziu o carte dedicată lui Nichita.
Maramureșenii aveau să-i cinstească memoria, trecerea prin Maramureș, organizând pe parcursul anilor diferite evenimente, recitaluri de poezie, simpozioane, expoziții de carte etc.
Unul din momentele memorabile a fost întâlnirea cu poeții sigheteni, (printre care Gheorghe Chivu), profesorii, elevii Liceului Pedagogic, iubitorii de poezie și poeții prezenți la Festivalul de poezie din acel an.
Nichita Stănescu se odihnește lângă marii scriitori înmormântaţi în cimitirul Bellu, pe celebra „Alee a scriitorilor”: Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Eugen Barbu, Gheorghe Pituţ, Ion Iuga, Marin Preda, George Călinescu, Laurenţiu Ulici, Mircea Nedelciu, Zaharia Stancu, George Coşbuc, Adrian Păunescu.
„Noduri şi semne”
(Lui Nichita Stănescu, 13.12.1983, publicată în revista „Luceafărul”)
Nod făcut
de nedesfăcut
greu de ştiut…
Nod înnodat
de neuitat
în pustiu strigat.
Semn de trecere
fără petrecere
numai de zicere.
Semn de neuitare
pe drumul mare,
eternă cântare.
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut