Regele Charles al III-lea în România. Monarhul britanic a recitat din Eminescu la Palatul Cotroceni

4 minute de citit
- Publicitate -

În urmă cu două zile, mai exact vineri 2 iunie, a început vizita oficială a Regelui Charles în România, care are loc la mai puțin de o lună de la încoronarea sa.

Vizita regelui este una privată și durează cinci zile, dar înainte de a merge la proprietățile sale din Transilvania, regele Charles a fost primit de președintele României, Klaud Iohannis, la Cotroceni, unde a fost organizată o recepție în onoarea acestuia.

În cadrul discursului său emoționant cu privire la România și admirația lui față de țara noastră, Regele Charles a spus că a ajuns să iubească România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea, continuând în limba română: „ţară de glorii, ţară de dor”, citând din poezia lui Mihai Eminescu „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.

„Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România. Vă mulțumesc domnule președinte pentru cuvintele frumoase și generozitatea imensă pe care ați manifestat-o organizând această recepție. Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Când am venit aici și chiar dinainte am simțit o legătură profundă cu România. Regele României era vărul Regelui Marii Britanii, iar Regina Maria era descendent al Familiei Regale britanice, iar tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Întotdeauna m-am simțit acasă în România. În toți acești ani am avut bucuria de a putea călători prin toată țara și am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martori la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dumneavoastră”, a declarat Regele.

„Am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, care fac față provocărilor lumii moderne, în toate domeniile. Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Sunt eforturi de a-i sprijini pe tineri. Încă din anii ’90 am devenit prietenul lor și sunt și acum prietenul Asociației Monumentelor, care îi instruiește pe arhitecți și cei activi în conservarea monumentelor. Este impresionant să vezi câți voluntari lucrează zilnic, an de an, cu atâta dedicare pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României.

Am ajuns să iubesc România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea. Țară de glorii, țară de dor! România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici sunt numeroase specii care au dispărut din alte zone din Europa și din lume. Cu atât mai prețioasă devine deci această țară. Dar, mai ales, prețuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care sunt și aici în sală, care m-au sprijinit și în proiecte, care fac bine. Am văzut un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina. Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român pentru suferințele din urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România și milioane de români reprezintă un element important al vieții în Marea Britanie. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice”, a mai spus Regele Charles al III-lea.

Foto: presidency.ro

 

A.M.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut