Racla cu moaștele Sfântului Nectarie ajunge în Baia Mare în 10 noiembrie

3 minute de citit
- Publicitate -
Racla cu moaștele Sfântului Nectarie din Eghina, considerat vindecătorul de cancer si ocrotitorul copiilor, va ajunge în Baia Mare la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril în data de 10 noiembrie 2023.
Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie va fi pusă spre închinare în Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Baia Mare, cu binecuvântarea Episcopului Iustin, începând cu ziua de vineri 10 noiembrie ora 15.00, până duminică 12 noiembrie ora 15.00, după care se va întoarce la București. În această perioadă Sfânta Biserică va fi permanent deschisă.
Programul Bisericii Sfinții Arhangheli „Mihail și Gavriil” cu ocazia hramului și primirii sfintelor moaște este următorul:

Vineri, 10 noiembrie

Ora 15.00 – sosirea delegației din București care va aduce Racla cu moaștele Sfântului Nectarie în Municipiul Baia Mare şi aşezarea spre închinare la Biserica Sfinţii Arhangheli din Baia Mare de pe Strada Pășunii nr.1A

Ora 17.00 – Procesiune cu racla în care se află moaștele Sfântului Nectarie în jurul bisericii, Taina Sfântului Maslu și Acatistul Sfântului Nectarie.

Sâmbătă 11 noiembrie

Ora 7.00 Sfânta Liturghie şi sfinţirea Aghiasmei care va fi oferită credincioşilor
Ora 12.00 – Slujba Paraclisului Maicii Domnului
Ora 17.00 – Slujba Vecerniei şi Acatistul Sfântului Nectarie

Duminică 12 noiembrie

Ora 9.00 -Sfânta Liturghie Arhierească prezidată de către Preasfinţitul Părinte Iustin cu ocazia sărbătoririi Hramului Bisericii.
Viața Sfântului Nectarie Taumaturgul de la Eghina
Sfântul Nectarie s-a născut în orășelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, împreună cu cei 6 frați ai săi, în dreapta credință.
În Alexandria Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei. Tot atunci, Sfântul Nectarie tipărește mai multe cărți de răspândire a dreptei credințe. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop și numit Mitropolit de Pentapolis. În anul 1890, din pricina unor neînțelegeri, este trimis în Grecia. Înjosit și trecut cu vederea multă vreme, ajunge în cele din urma director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. Pe lângă formarea tinerilor seminariști, s-a ocupat și de creșterea duhovnicească și închegarea unei strânse comuniuni între cei care îi erau ucenici. Renunță la functia de conducător al Seminarului Teologic după ce consideră că și-a îndeplinit datoria și întemeiază, împreună cu un grup de ucenice, Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina.
După trecerea sa la cele veșnice, în 1920, printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit și izvorând mir. Canonizarea sa a avut loc în 1961, fiind serbat pe 9 Noiembrie.
Despre minunile săvârșite de Sfântul Nectarie în zilele noastre, mai ales vindecări de cancer și alte boli grave care se săvârsesc la moaștele sale, ori cu untdelemn de la candela sa, s-au scris nenumărate cărți în Grecia care, în parte, au fost traduse și în limba română.
MaramuresOnline.ro
- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut