PS Iustin a resfințit biserica ortodoxă din Santău cu ocazia finalizării de restaurare a locaşului

10 minute de citit
- Publicitate -
Duminică, 7 iulie 2024, a doua după Rusalii – a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a resfințit biserica și a binecuvântat lucrările de înnoire care s-au realizat la Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Santău, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, după care a săvârșit Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.
„Am revenit în Parohia Santău din Protopopiatul Carei, o localitate prestigioasă și mare, care are peste 2200 de locuitori și care trăiește într-o atmosferă de înțelegere și concordie, pentru că sunt mai multe naționalități aici. Românii, sigur, sunt majoritari, ca și ortodocșii. 55% sunt ortodocși din cei 2.200, deci cam 1.150 de suflete, iar ceilalți sunt maghiari reformați și romano-catolici, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Biserica la care am revenit a fost construită la anul 1900, deci are 124 de ani, și este păstorită de părintele Vasile Perșe, de 34 de ani. Au făcut lucrări de restaurare minunate, au restaurat pictura și au pictat tavanul, care era nepictat, au reorganizat Sfântul Altar, așa cum este rânduiala Sfintei noastre Biserici acum, la standardele actuale și de practică liturgică și de rânduială bisericească, au restaurat exteriorul și, iată, așa cum am spus, după 13 ani, am revenit din nou ca să ne bucurăm împreună cu comunitatea, cu autoritățile locale, cu familia preotului, Consiliul Parohial și credincioșii de aici într-o minunată duminică de 7 iulie, duminică de vară, și să binecuvântăm toate aceste lucrări, să arătăm apreciere și prețuire față de slujitorii Altarelor, împreună cu noi astăzi la Sfânta Liturghie, și de lucrarea pastoral-misionară pe care o săvârșesc preoții, de educație a tineretului, doamna preoteasă este profesor de religie, un profesor iscusit, un profesor deosebit și lucrează foarte frumos cu copiii.
Deci preotul și preoteasa sunt și dascălii satului, până la urmă, împreună, în parteneriat cu primăria și cu toate autoritățile, duc mai departe destinul acestei localități. Întrucât ne găsim în ținutul Careiului, până unde s-a întins Episcopia Sfântului Iosif Mărturisitorul, odată cu sfințirea Altarului și a Sfintei Mese, am dăruit și cel de-al doilea hram, și anume pe Sfântul nostru mare mărturisitor, și anume pe Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș, Sfântul Iosif, Episcopul Maramureșului, care face parte din ceata de Sfinți Români trecuți printre primii în calendar dintre cei peste 150 de Sfinți Români, care sunt trecuți în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, Sfântul Iosif a fost din prima ceată, în 1992, când au fost trecuți 20 de Ierarhi, cuvioși, drept credincioși voievozi au fost trecuți în rândul Sfinților. Atunci, la propunerea IPS Justinian, a fost trecut și Sfântul Iosif Mărturisitorul. De aceea, de cele mai multe ori, când dăruim cel de-al doilea hram, Îl dăruim ca Sfânt ocrotitor pe Sfântul Iosif Mărturisitorul, care ne este pildă și model de credință și mărturisire, apărare și propovăduire a sfintei și dreptei credințe și căruia îi datorăm frumusețea credinței noastre ortodoxe strămoșești în această parte de țară.
Slujba de târnosire
Desfășurată după toate tipicurile ortodoxe ale unei sfințiri de biserică, târnosirea bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Santău s-a făcut după toate regulile unei târnosiri de biserică: sfințirea exteriorului cu Sfântul și Marele Mir, a picturii interioare și a celei din Sfântul Altar, a Proscomidiarului, a icoanelor de pe catapeteasmă și pregătirea Sfintei Mese pentru târnosire, care a constat în spălarea ei cu apă sfințită și săpun, cu apă de trandafiri, ungerea cu Sfântul și Marele Mir, așezarea în piciorul Sfintei Mese a Sfintelor Moaște de Sfinți Mucenici, a Documentului de Sfințire, sigilarea lor cu ceară topită, punerea în cele patru colțuri ale Sfântului Prestol a icoanelor celor patru Sfinți Evangheliști Matei, Ioan, Marcu și Luca, executate din granit, pentru ca să țină cât acesta, sigilarea lor cu ceară topită și înveșmântarea Sfintei Mese cu acoperămintele tradiționale, iar apoi așezarea Sfântului Chivot, a Sfântului Antimis, a Sfintei Evanghelii, a două cruci de binecuvântare, a două sfeșnice.
Cu ocazia acestei resfințiri, Preasfințitul Părinte Iustin a dăruit și al doilea hram sfântului locaș de închinare: Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, ocrotitorul Eparhiei Maramureșului și Sătmarului. După slujba de târnosire, a fost binecuvântat noul lumânărar executat din cărămidă.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. Andrei, de la Mănăstirea Căușeni, Republica Moldova, Protos. Visarion Beuka, de la Mănăstirea Scărișoara Nouă, Pr. Florian Mocan, protopopul Careiului, Pr. Marian Crainic, protopop onorific al Careiului, Pr. Valer Pop, secretar protopopesc, Pr. Vasile Perșe, paroh, Pr. Dr. Cristian Boloș din Satu Mare, Pr. Dr. Anin Coste din Tășnad, Pr. Călin Butuza din Carei, Pr. Ștefan Turău din Cehal, Pr. Bogdan Călimaru din Chereușa, Pr. Vlad Marcu din Blaja, Pr. Flaviu Meghișan din Odoreu, Pr. Bogdan Mureșan din Supuru de Sus, Pr. Sebastian de la Mănăstirea Țeghea, Pr. Diodor de la Mănăstirea Căușeni din Republica Moldova, Pr. Ioan Trușcă din Resighea, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul paaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la Chinonic a cântat grupul de copii ai Ansamblului GESO din Satu Mare, alcătuit de copii din tot județul Satu Mare și instruit de profesorii Georgiana Gordea și Sorin Cioban.
Dintre oficialitățile prezente amintim pe primarul Sergiu Silaghi al comunei Santău, pe secretarul de stat de la Mediu, Valer Beșeni, pe Ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Națională Bisericească și Adunarea Eparhială, pe preoții reformați și romano-catolici din localitate.
Cuvântul de învățătură
Un bogat cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin despre însemnătatea cinstirii Sfinților, despre toți Sfinții și, în special, despre Sfinții Români, între care se află la loc de cinste și Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureș, canonizat în 1992, între primii Sfinți români canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În a doua parte a cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre chemarea primilor Apostoli și despre lumina faptelor bune și mărturisirea lui Hristos.
Distincții
Preasfințitul Părinte Iustin a distins pe preotul paroh, care este iconom stavrofor și deținător al altor distincții, cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, pe primarul Sergiu Silaghi, pe viceprimarul Cosmin Chiș, Consiliul Parohial și alți binefăcători și membri ai Consiliului Parohial cu Diploma Anului Omagial: Iuliu Deac, Tiberiu Czier, Viorel Martin, Flaviu Meghișan, Cristian Ostate, Cosmina Murgulescu, Anca Marinescu, Ioan Mihalca, Ioan Uglai, Lorena Raț, Vasile Meghișan și Daniel Meghișan.
Preotul paroh a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin un toiag arhieresc și un coș cu flori.
Pr. Vasile Perșe, paroh: „Astăzi, 7 iulie 2024, este o mare sărbătoare pentru Parohia noastră română din Santău, Protopopiatul Carei, Episcopia Maramureșului și Sătmarului, deoarece am fost împreună cu Preasfințitul Părintele nostru Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului la târnosirea bisericii noastre din Santău. Am efectuat mai multe lucrări și, în urma lucrărilor de rezidire a Sfintei Mese și de reorganizare a Sfântului Altar, la cererea și cu binecuvântarea Preasfințitului nostru Părinte Episcop Iustin, am terminat aceste lucrări, ba, mai mult, am înfrumusețat și biserica noastră prin multe lucruri: policandre noi, geamuri noi. Am încercat să înfrumusețăm biserica în așa fel, încât să fim mândri de casa Mântuitorului nostru Iisus Hristos care este cea mai frumoasă dintr-o localitate. Mulțumesc mult Preasfințitului Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului că a poposit astăzi în mijlocul nostru și ne-a binecuvântat aceste lucrări atât de importante pentru noi, iar prezența Sa a adus multă solemnitate Sfintei Liturghii și cuvântul pe care ni l-a împărtășit la Dumnezeiasca Liturghie a fost un moment de reală bucurie și de împlinire în același timp. Aș vrea să mulțumesc lui Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfinților Români pentru această duminică atât de importantă pentru noi și de frumoasă în același timp. Și aș mulțumi apoi preoților și credincioșilor mei, membrilor Consiliului Parohial, care au fost alături de noi, fiecare cu ce a putut, pentru a împărtăși din frumusețea acestei zile de târnosire a bisericii noastre drept măritoare din Santău”.
Sursa: EORMMSM

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut