Programul în policlinici se prelungește până la ora 20.00, accesul la analize devine mai facil, anunță ministrul Sănătății

3 minute de citit
- Publicitate -

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat un pachet amplu de măsuri care vizează modernizarea și eficientizarea sistemului de sănătate, fără tăieri de fonduri, concedieri sau reducerea accesului la medicamente.

Program prelungit în ambulatorii până la ora 20.00

Una dintre principalele schimbări anunțate este prelungirea programului în ambulatoriile de specialitate din spitalele publice până la ora 20:00. Astfel, pacienții vor putea beneficia de consultații, investigații și tratamente într-un interval orar mai flexibil. De asemenea, se dorește ca mai mulți pacienți să fie tratați în unitatea medicală unde se prezintă, fără a mai fi transferați inutil către alte spitale.

Cabinete cu normă parțială pentru zonele izolate

Pentru zonele slab deservite medical sau izolate, vor fi introduse programe de mobilitate pentru medicii specialiști, care vor putea deschide cabinete cu fracțiuni de normă, asigurând astfel accesul populației la servicii esențiale.

Acces anual la investigații pentru bolile acute, monitorizare nelimitată pentru pacienții oncologici

Pacienții cu boli acute vor avea acces la investigațiile medicale paraclinice de laborator, analize medicale și imagistică medicală și aceste afecțiuni le vor putea fi monitorizate o dată pe an. La pacienții oncologici investigațiile de tip monitor vor rămâne în cuantum nelimitat, indiferent de bugetul alocat investigațiilor paraclinice.
Accesul la rezultatul analizelor de laborator, al investigațiilor imagistice va fi mai ușor. Imaginile obținute prin investigația CT sau RMN vor fi, obligatoriu, oferite medicului prescriptor și pacientului. Furnizorul de servicii paraclinice va trebui să ofere pacientului rezultatul investigațiilor paraclinice în maximum trei zile.

Acces mai rapid la medicamente inovatoare și generice

Ministerul promite și un acces mai rapid la medicamente inovatoare și generice, prin facilitarea introducerii acestora pe piața românească și pe lista celor compensate și gratuite, aliniindu-se astfel la standardele europene.

Valabilitatea cardului de sănătate crește la 10 ani

O măsură administrativă care reduce birocrația și frecvența reînnoirii cardului.

Coplata pentru serviciile medicale private va fi eliminată treptat

Conform ministrului, va fi ajustată până la eliminare coplata pentru serviciile medicale, spitalicești în unitățile private decontate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate – programe de screening, programe de diagnostic, programe de tratament pentru pacienții cronici sau pentru cei cu patologii grele, inclusiv oncologie.coplata pentru serviciile medicale în unitățile private va fi ajustată până la eliminare, în special pentru programele de screening, diagnostic și tratament pentru pacienții cronici și cu afecțiuni grave, inclusiv oncologice.

„Este o reformă de sistem, pentru că în medicina românească există oameni excepționali, care vin noaptea de acasă atunci când au urgențe, care fac mai multe gărzi decât este nevoie pentru a acoperi normativul, oameni care stau peste program de foarte multe ori pentru a-și trata pacienții. Această reformă este despre excepții și urmărim, ca prin pachetul de măsuri guvernamentale, să corectăm componentele care nu funcționează și pe care le cunoaștem cu toții”, a transmis ministrul.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut