Conform specialiștilor,regimul hidrologic se va situa la următoarele valori în luna martie, în zona Someș-Tisa:
- peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza și Someşul Mare;
- între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice Tur și Someş (exceptând Someşul Mare);
- între 50-80% pe râurile din bazinul hidrografic Crasna.
În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale şi creșteri mai importante de niveluri şi debite, cu depășirea cotelor de apărare pe unele râuri, din cauza precipitațiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării, conform Apele Române Someș-Tisa.
Bazinul hidrografic Someş-Tisa este amplasat în nord-vestul ţării, fiind delimitat la nord de graniţa cu Ucraina, reprezentată de râul Tisa, la vest de graniţa cu Ungaria și de bazinul hidrografic Crișuri, iar la est și sud ne învecinăm cu bazinele hidrografice Siret și Mureș.
Spaţiul hidrografic Someş-Tisa măsoară 22.380 km2 și reprezintă 9,4% din suprafaţa ţării. Reţeaua hidrografică însumează 7.828 de kilometri și este formată din 580 de cursuri de apă cadastrate, cele mai importante fiind Tisa, Vișeu, Iza, Someș, Șieu, Lăpuș, Crasna şi Tur.