Prof. dr. Ioan Gherghel: Stoparea proiectului Roşia Montană este o victorie a societății civile din România

3 minute de citit
- Publicitate -
Într-o postare publică, prof. dr. Ioan Gherghel face o analiză pe tema procesului Roşia Montana câştigat de Statul Român cu Gabriel Resources, pe care o redăm în întregime.
„Stoparea proiectului Roșia Montană este în primul rând o victorie a societății civile din România.
Masivele ieșiri în stradă din 2013, mobilizarea ong-urilor de protecție a mediului și a patrimoniului cultural, reacția Academiei Române etc. nu au putut fi neluate în seamă de politicieni.
Ar trebui amintit însă că reprezentanții din România ai Gabriel Resources (GR) au corupt la acea vreme destui factori de decizie și mai ales instituții de presă scrisă și audiovizuală, care au promovat, continuu și consistent, fără nicio remușcare proiectul Roșia, deși știau foarte bine ce riscuri presupune. GR a investit sume enorme în brandingul din România, în publicitatea proiectului, în relocarea unor oameni din zonă, în lobby și cumpărarea de influență la nivel politic. Acționarii GR știau bine că banii de „public relations” și de cumpărare a deciziilor sunt mizilic față de câștigurile ce urmau dacă ar fi început exploatarea zăcământului aurifer (ce se poate face acolo de către statul român în viitor e altă discuție).
Manevrele de imagine și de presiune asupra mediului politic din România ale firmei canadiene, în spatele căreia stă un șmecher din Borșa (Maramureș), au continuat pe tot parcursul procesului și s-au intensificat îndeosebi înainte de decizia Curții de Arbitraj, sperându-se, în mod evident, în influențarea deciziei acesteia (presa din România urlă de câteva luni că procesul e pierdut, politicienii începuseră pasarea responsabilității, ne cam pregăteam de plată, reușind să creștem și cotația la bursă a Gabriel Resources).
Șansa României au reprezentat-o judecătorii Curții care au stat cu ochii pe documente, le-au interpretat în direcția interesului public și nu s-au lăsat influențați de discursuri media, de amenințările GR și de predarea guvernului României. Apropo, la noi, când magistrații judecă pe probe și nu pe opiniile presei, a unei părți active mediatic ori a tot felul de „cercetători” sunt aspru criticați de opinarzii publici cu normă pe te miri unde.
În fine, sentința în acest proces e o mare gură de oxigen pentru publicul din România care a ales să iasă, cu miile, în stradă și să fie decisiv în sistarea proiectului care ar fi urmat să mai hrănească transpartinic guri de politicieni nesătui, precum și ziariști și influenceri cu conștiință negociabilă”, arată prof. dr. Ioan Gherghel.

- Publicitate -
TAGGED:
Share this Article
Sari la conținut