Prof. dr. Ioan Dorel Todea: 31 de ani de când monahia Filofteia Oltean a fost rânduită ca stareță a Mănăstirii Bârsana

5 minute de citit
- Publicitate -
30 iunie 2024 – Hramul Mănăstirii de la Bârsana!
CHEMARE…
Ne cheamă mănăstirea la Bârsana,
Credința să ne-o primenim.
Aici gustând spirituală hrana
Ne va-ntări mai buni să fim.
Apostolii din ceruri ne veghează
Și voievozii vrednici ctitori…
Aici conștiința de român e trează
Iar cerul e albastru fără nori…
Măicuțele din zori și până-n noapte
Se roagă ridicând cântare…
Aicea veșnicia o găsești în toate
Și Mănăstirea-i a Credinței floare !
Din sufet ne rugăm pentru iertare,
Și ne-nchinăm lângă altarul sfânt.
E-n mănăstire o putere care,
Leagă cerul sacru de pământ!
(Ioan Dorel Todea)
31 de ani de când monahia Filofteia Oltean a fost rânduită ca stareță a Mănăstirii cu hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli” de la Bârsana !
Dacă simți nevoia să te reculegi și să-ți găsești liniștea sufletească, locul cel mai potrivit este Mănăstirea de la Bârsana, frumoasă și mareață, un loc cu o încărcătură spirituală deosebită, profundă. Sfântul lăcaş al Mănăstirii Bârsana te apropie mai mult de Dumnezeu. Liniștea regăsită în acest loc te face ca să revii ori de oricâte ori ai ocazia.
Am avut bucuria și onoarea să ne întâlnim cu maica stareță stavroforă Filofteia Oltean, cea care de peste treizeci de ani veghează la înălțarea acestui colț de rai. Am aflat despre multele preocupări pentru dezvoltarea Mănăstirii, despre organizare, despre măicuțe, despre tot ce înseamnă o excepțională coordonare a întregii vieți monahale!
Reînființarea mănăstirii de la Bărsana, era o năzuintă mai veche a credincioșilor, care s-a concretizat după 1989, când bârsăneștii, împreună cu Părintele paroh +Gheorghe Urda, au luat hotărârea să ridice o nouă mănăstire pe locul unde a fost cea veche și, în 1991, au început să adune materialul lemnos pentru biserica mănăstirii.
În 1993, PreaSfințitul Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a sfințit piatra de temelie a noii biserici a mănăstirii. S-a stabilit că mănăstirea va avea hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli” și că va fi mănăstire de maici.
În ziua de joi, 30 iunie 1994 a fost sărbătorit hramul mănăstirii. Liturghia arhierească a fost oficiată de PreaSfințitul Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. În acest cadru sărbătoresc, PreaSfințitul Justinian a prezentat-o pe monahia Filofteia Oltean ca viitoare stareță a mănăstirii. Totodată diaconul Ioan Stoica a fost hirotonit întru preot și a fost numit, în mod provizoriu, preot slujitor al mănăstirii.
La început, lucrările au fost supravegheate de părintele Gheorghe Urda, parohul Bârsanei. În 1994, Dumnezeu a adus-o sub cerul Maramureșului, de la Mănăstirea Râmeț, pe tânăra monahie Filofteia Oltean, rânduită ca stareță a noului așezământ. Fire energică și întreprinzătoare, cu simț artistic și zel ctitoricesc, Maica Filofteia a chivernisit și a vegheat, până la cele mai mărunte detalii, ridicarea întregului ansamblu mănăstiresc, închinat „Soborul Sfinților 12 Apostoli”.
Reconstrucția Mănăstirii Bârsana este o punte între trecut și viitor. Folosind ca sursă de inspirație tradiția locală, toate clădirile din incinta mănăstirii sunt executate din lemn de stejar și pietre de râu, fiind ridicate de meșteri din localitate, asigurând astfel continuitatea artei cioplirii și îmbinării lemnului.
Proiectul Mănăstirii „Soborul Sfinților 12 Apostoli” – Bârsana a fost gândit ca un ansamblu arhitectural, elaborat de arhitectul Dorel Cordos, care se va dezvolta în timp și spațiu în funcție de posibilitățile financiare ale locanicilor, ale sponsorilor și de nevoile spirituale ale obștii monahale.
Nu întâmplător acest colţ de rai este numit adesea „Muntele Athos al Maramureşului”. Sute de pelerini vin aici zilnic, din toată țara din toată lumea!
Vă mulțumim distinsă Maică Stareță, pentru darul făcut credincioșilor, viaţa să vă fie împodobită cu înţelepciune şi cu fapte bune, să fiți sănătoasă și la fel de plină de har, sub semnul rodirii binecuvântate şi împlinite în statornica slujire a Bunului Dumnezeu şi a Mănăstirii pe care o păstoriți, bucurie şi mult ajutor sfânt de la Dumnezeu în viaţă şi activitate alături de minunatele măicuțe alături de care slujiți!
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut