Probabil cel mai bun discurs motivațional din istorie

2 minute de citit
- Publicitate -

În anul 480 înainte de Hristos, regele spartan Leonidas a plecat cu o mână de soldați (istoricii spun că erau în jur de 300), cărora le-a ținut un discurs motivațional ce a rămas în istorie.

Adevărul este că nu se poate ști exact ce le-a spus Leonidas trupelor sale, deoarece nimeni nu s-a întors viu din acea bătălie, mai puțin un mesager, care a fost trimis către Sparta și, desigur, trădătorul care a indicat inamicului poziția pe câmpul de luptă a lui Leonidas, scrie Greek Reporter.

Despre bătălia de la Termopile vorbește și Nathan Algren ( Tom Cruise ) în filmul ”Ultimul Samurai”,  atunci când îi explică lui Katsumoto ( Ken Wanatabe) despre sacrificiul suprem făcut de  spartani în bătălia împotriva persanilor.

„O mie, două mii, trei mii de ani de acum încolo, bărbați nenăscuți de peste sute de generații, pentru propriile lor motive, își vor găsi calea spre țara noastră (n.r. – Sparta). Vor veni, probabil, și învățați, dar și călători de peste mări, mânați de curiozitatea pentru trecut și de cunoștințele anticilor. Vor privi peste câmpiile noastre și vor cunoaște pietrele și cărările națiunii noastre. Ce vor învăța despre noi? Lopețile lor nu vor descoperi palate mărețe sau temple. Descoperirile lor nu vor scoate la lumină artă sau arhitectură, ce au rezistat peste ani. Ce va rămâne din spartani? Niciun monument de marmură sau bronz, ci faptele noastre, de aici, de astăzi. Acum mâncați bine, căci următoarea masă o vom împărți în iad”, le-ar fi spus Leonidas trupelor sale.

sursa foto: World History Encyclopedia

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut