Copiii din Țara Lăpușului au pornit într-o adevărată aventură a imaginației și a tradițiilor, în cadrul primului atelier din seria „Hai-Hui prin povești culese din Țara Lăpușului”. Evenimentul a adus împreună zâmbete, creativitate și povești fascinante despre flori și simbolurile lor.
Atelierul a debutat cu un moment de socializare, în care fiecare copil și-a dezvăluit floarea preferată. Din această mică incursiune în preferințele lor, organizatorii au descoperit că grupa formează o adevărată grădină vie, plină de culoare și diversitate. Momentul central al zilei a fost lectura poveștii „Tata Florilor”, o incursiune plină de sensibilitate în universul magic al plantelor. Copiii au aflat apoi detalii captivante despre lavandă, sânziene, sângele voinicului și trandafir – flori cu parfum de legendă și cu semnificații adânci în tradițiile locului.
Activitățile practice au completat ziua de poveste. Împărțiți pe grupe, cei mici au experimentat arta realizării ierbarelor, au creat semne de carte și flori din hârtie, dar și minunate vaze decorative. Fiecare atelier a fost o oportunitate de a pune în valoare creativitatea și îndemânarea copiilor, dar și de a-i apropia de poveștile și simbolurile locului.
Seria de ateliere va continua pe parcursul săptămânii, cu teme inspirate din lumea plantelor, a basmelor și legendelor locale, dar și din obiceiurile și leacurile din bătrâni. Micii participanți vor avea parte de o călătorie inedită prin patrimoniul cultural și tradițiile Țării Lăpușului.
Proiectul este organizat de Silvia Roman, reprezentantă a Asociației Culturale Sub Stejar, și Livia Neag Nistea, de la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiș”, în parteneriat cu Primăria Orașul Târgu Lăpuș și Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș.
Prin această inițiativă, cele două promotoare ale culturii locale își propun să le ofere copiilor o experiență educativă unică, în care poveștile, tradițiile și natura se împletesc armonios.