Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus desfăşoară în această perioadă activităţi gratuite, destinate elevilor din ciclurile primar și gimnazial din comunitatea vişeaună.
Săptămâna aceasta, copiii au avut parte de o „aventură” tradiţională la Muzeul de Istorie și Etnografie din Vişeu de Sus în care au făcut o incursiune în arta populară maramureşeană. Povestea portului popular le-a fost prezentată de reprezentanţi ai Centrului Cultural Social Vişeu de Sus, care au vorbit despre fiecare element de costum în parte, despre podoabe, despre modul în care acestea se poartă, chiar despre diferențe ”impuse” de vârstă.
„Tradiția își găsește mereu locul în cotidian, trebuie doar să-i ascultăm povestea – în cântecul șoptit de leagăn, în sunetul trâmbiței, în bătaia brâglelor ori în oftatul plin de înțeles al bunicii ce ”brodează”, cu acul pe pânză, o lume.
Dar pentru a putea pricepe povestea, trebuie să învățăm. Și cel mai bine învățăm în copilărie. De aceea, cu copiii prezenți la activitatea de la muzeu, am învățat o poveste coborâtă din istorii: povestea portului popular.
La final, băieții au știut să denumească toate elementele unui costum bărbătesc, iar domnișoarele, evident, s-au axat pe costumul femeiesc. La plecare, ne-au spus că veniseră la muzeu într-o aventură. O aventură tradițională…” – Anuţa Pop, director Centrul Cultural Social Vişeu de Sus.
MaramuresOnline.ro