Povestea de viață a tânărului rom care a absolvit UMF Cluj-Napoca. Călin a fost crescut la casa de copii

3 minute de citit
- Publicitate -

 Călin Alexandru Ponta s-a născut în urmă cu 31 ani la Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, și a fost abandonat de părinții de etnie romă de mic copil, crescând în centre de plasament.

Când îl auzi vorbind, zâmbitor și volubil, nici nu ai zice că a avut o viață grea. A pornit de foarte de jos, dar a răzbit și a reușit să urmeze o facultate și lucrează acum în slujba vieții, ca asistent medical la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

După cum singur mărturisește, dacă nu ar fi avut voința și puterea să își schimbe destinul, ar fi ajuns pe străzi, delicvent, în închisoare, sau poate cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla ar fi fost să lucreze pe un șantier în construcții sau într-o fermă.

Și-a dorit să urmeze o carieră de asistent medical după ce, internat fiind în copilărie la spitalul din Zalău, a văzut cum lucrează asistentele, mai ales partea de perfuzii, cum se îngrijesc de pacienți.

În ultima clasă de liceu, a primit o ofertă de a urma o școală post-liceală gratuită pe profil de asistent medical, dar avea de îndeplinit o singură condiție: să își ia Bacalaureatul.

În perioada de post-liceală a făcut practică la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

În 2014 și-a luat Bacalaureatul și a absolvit post – liceala, astfel că anul următor a dat examen la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, pe locurile speciale pentru romi.

Viața, însă, i-a dat de înțeles că nu e totul roz, astfel că a realizat că mai are hopuri de trecut. După absolvire, cu diploma de UMF în buzunar, nu și-a găsit un loc de muncă în domeniu, deși a dat concursuri la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

După o scurtă perioadă de 3 luni ca infirmier, s-a angajat ca agent de pază la o firmă în București și apoi la una similară din Zalău, pe un șantier al Autostrăzii Transilvania.

”Mi-am luat inima în dinți și în aprilie 2022 m-am înscris la concurs la Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), să-mi încerc norocul. Am vrut să văd cum e una astfel de concurs la Cluj. Nu am știut ce am făcut la examen, dar după câteva zile, eram la Zalău, primesc un telefon de la IOCN prin care am fost anunțat că am luat postul de asistent medical. I-am zis doamnei care m-a sunat că nu cred până nu văd”, a rememorat Călin Ponta experiența de anul trecut.

Ca asistent medical administrează medicația micilor pacienți, pune branule, cu ajutorul colegelor, ia tensiunea, verifică pulsul și se ocupă și de formalitățile de internări de o zi, iar pentru că pune suflet în ceea ce face, a ajuns să fie apreciat de aparținători, de mamele copiilor internați.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut