O problemă foarte controversată, care aduce zilnic victime în rândul tinerilor și nu numai, este cea a consumului de droguri, din cauza căreia multe familii ajung să îi piardă pe cei dragi lor, care s-au pierdut din cauza dependenței și care nu mai vede sensul vieții doar în momentul în care apelează la doza de drog.
Vezi tineri care cad inconștienți pe șosele în toiul nopții, care se urcă la volan și produc accidente rutiere grave, îi întâlnim în căminele studențești, iar drogurile sunt prezente aproape la orice petrecere.
Polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică împreună cu cei de prevenire a criminalității au stat la o poveste cu părinții întâlniți la o firmă de confecții din Baia Mare. Polițiștii au insistat asupra relației părinte-copil, pentru a preîntâmpina consumul de alcool, droguri, tutun. Totodată au prezentat importanța depistării consumului din timp, pentru a preîntâmpina instalarea dependenței. I-au încurajat pe părinți să fie mai atenți la modificările de comportament ale copiilor lor, să le verifice buzunarele, camera și geanta de școală. Să ceara informații despre prietenii lor. Să discute cu ei atunci când merg la petreceri, la ce să fie atenți, care sunt riscurile la care se expun atunci când consumă astfel de substanțe.
Pentru că teoria nu are impact emoțional așa cum au situațiile concrete, polițiștii le-au prezentat părinților spețe cu tineri care au consumat droguri și deznodământul poveștilor acestora.
Vă îndeamnă pe voi, profesorii, să reacționați și să acționați atunci când vedeți în clasă un copil care și-a schimbat brusc comportamentul, care e somnolent, care are pupilele dilatate, care absentează de o vreme, care are rezultate tot mai proaste la învățătură, etc.
Dispariția drogurilor nu este posibilă, dar ceea ce este realizabil este reducerea consumului acestora, în special în rândul tinerilor. Pentru majoritatea tinerilor, aceste substanțe reprezintă un refugiu sau un moment de liniște, crezând că aceasta este calea ușoară de a trăi în liniște, dar nu este deloc așa. Tocmai de aceea părinții trebuie să își orienteze atenția mai mult asupra propriilor copii, asupra afecțiunii pe care le-o oferim, asupra timpului de calitate petrecut cu ei, să discute deschis cu ei despre comportamentele care duc la autodistrugere. Un copil iubit, ascultat, înțeles și informat de părinți, mai greu va putea deveni o victimă a consumului de droguri sau a oricărui alt comportament nesănătos.