„Poemul florilor”, a doua expoziției personală a artistei Lidia Buleandră din Sighetu Marmaţiei

5 minute de citit
- Publicitate -
Expoziția „Poemul florilor”, a doua expoziției personală a artistei Lidia Buleandră
Expoziția personală a artistei Lidia Buleandră, vernisată în sălile de expoziții temporare ale Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației, este un dar pentru iubitorii picturii care transmite bucurie, sentimente luminoase.
Se cuvine să mulțumim părintelui drd. Dan Sidău pentru găzduire, pentru larga deschidere spre artă, pentru stimularea, prin acest tip de expoziții, a mișcării artistice din orașul nostru.
Expoziția este un exemplu lăudabil, o demosntrație că seniorii pot să aibă o viață activă, creativă, că pot la orice vârstă să aibă succes, să aducă bucurii estetice prietenilor, iubitorilor de frumos.
Intitulată inspirat „Poemul florilor”, expoziția este „o poezie a florilor”, tablourile redau o realitate estetică prin evocarea sentimentelor și a emoțiilor autoarei, pentru că am convingerea că atunci când se așează în fața șevaletului se tranfigurează, trăiește momente de inspirație și emoție artistică.
Lidia Buleandră pictează cu pasiune, perseverență, folosidu-și imaginația și talentul înnăscut. La o vârstă respectabilă, pictează cu pasiune, cu forță tinerească dovadă a numărului foarte mare de tabloruri!
În ultimii ani a obținut performanțe importante, a participat la expoziții în țară, a primit numeroase premii și diplome, a expus și în străinătate la Bruxelles!
Tablourile expuse pe simeze ne dau prilejul să urmărim evoluția măiestriei artistei, lucrările expuse acum, reprezintă o perfecționare permanentă a tehnicii de lucru.
Tablourile în culori acrilice sau în ulei, modul de preparare pânzei și de conservare a lucrărilor, tematica abordată, demonstrează treptele parcurse spre măiestrie.
Acest tip de pictură pe care o practică Lidia Buleandră se bucură de mult timp de o largă popularitate. Picturile de acest stil se găsesc în galeriile de artă și pe simezele muzeelor din multe de țări. Există artiști renumiți care au adoptat acest stil în ciuda aparenței sale simplități contrastante cu pictura realistă.
Prin arta sa, prin mijloacele proprii și tehnica sa, Lidia Buleandră transformă realitatea care este simplificată și îmbogățită cu o atmosferă jovială, luminoasă. Pictura te face sa trăiești într-un mod inocent și curat.
În pictura sa, doamna Lidia folosește culori proaspete pe care nu le regăsim atât de „pure” în realitate. Are o perspectivă inocentă – crează iluzia de obiecte poziționate în compoziție fără niciun fel de susținere, nu avem umbre realiste și nici spațialitate în ceea ce privește distanța dintre obiecte.
Picturile nu mai au prim-plan, planul mijlociu și fundal, ci planuri paralele. Lidia Buleandră combină culorilor firesc, cu ușurință, în această expoziție descoperim atenția acordată degradeurilor. Proporțiile nu sunt redate întocmai în relația unui obiect cu altul pictura nu respectă – în mod voluntar sau nu – normele de perspectivă asupra dimensiunilor, intensitatea culorii și precizia a desenului. Aceste caracteristici dau viață tablourilor, conturează personalitatea Lidiei Buleandră, pentru că au ceva special nu doar în stil, ci şi în tehnică.
Este o pictură eminamente feminină, atât ca tematică (majoritatea flori și piesaje, sau natură statică) cât și ca expresie artistică, transmițând prea-plinul sentimentelor și trăirilor, dar dovedind prin tușa culorilor adică prin felul de a aplica culoarea cu pensula sau cuțitul, pe pânza tablourilor, stilul plin de temperament.
Lidia Buleandă abordează și tematica pesajului în diferite anotimpuri, o zonă în care este evident stilul artistic naiv, specific celor care nu au frecventat școli de artă, ci au ajuns să-și constituie, pe cont propriu, atât viziunea, cât și mijloacele de exprimare plastică.
Prin cea de-a doua expoziție personală vernisată recent, doamna și prietena noastră Lidia merită tot respectul și toată admirația noastră!
Felicitări și urări de sănătate și inspirație, de noi succese, de bucurii alături de cei dragi!
prof.dr. Ioan Dorel TODEA
19.03.2024, Sighetu Marmației

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut