Planetariul Baia Mare în anii 1980

2 minute de citit
- Publicitate -

ANII 1980. Prof. Găvrilă Tomoiagă, muzeograf între anii 1970 – 1994, director în perioada 1986 – 1992. În cupola planetariului…

O imagine veche, din anii 1980, nu tocmai o premieră, însă în care … vedem instructorul de știință, muzeograf, în cupola planetariului băimărean, în acele vremuri cu o capacitate de aprox.100 locuri. Și, potrivit documentelor de arhivă, de multe ori funcționa la capacitate maximă.

Pe linia orizontului surprindem siluetele elegante ale unor clădiri din oraș și elemente naturale; peretele negru lăcuit-lucios, desfășurat până la înălțimea de peste 2m, poartă desenele – într-un format original, aș spune, al celor 12 constelații zodiacale; prof. Găvrilă Tomoiagă, într-o ținută impecabilă, ține în mâna dreaptă indicatorul cu fascicul luminos și pregătește audiența pentru un ghidaj cuprinzător printre stele.

Constatăm că grupul de vizitatori pare divizat, adică în jumătatea vizibilă a scenei apar numai persoane de gen masculin. Documentele de arhivă, publicațiile vechi ale planetariului și, mai ales, această imagine, ilustrează vocația de comunicator al științei și diversificarea tematică, transculturală – a discursului muzeal. Cosmologia și cosmogonia, din perspectiva științifică și cea etic-reflectivă a cunoașterii populare despre cer, pământ, lună și stele sunt îmbinate într-un mesaj profund și memorabil. Vorba aceea: cunoașterea e una, mai multe sunt înțelegerile!

Crișan Petru Ciprian – muzeograf

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut