Peste 70% dintre români sunt îngrijorați de costurile cu încălzirea la iarnă

3 minute de citit
- Publicitate -

Condițiile actuale din piața energetică au pus autoritățile în dificultate, iar cetățenii au fost nevoiți să bage mâna mai adânc în portofel. Resideo, un furnizor global de soluții de confort și securitate pentru locuințe, a comandat un sondaj pentru a identifica principalele tendințe în modul în care cetățenii din Europa Centrală și de Est caută să reducă valoarea facturilor la energie. Studiul arată că peste 70% dintre români sunt îngrijorați de costurile cu încălzirea în această iarnă, fiind din ce în ce mai preocupați de soluții pentru economisirea energiei.

Doar în ultimul an facturile la utilități au crescut pe fondul majorării prețurilor la energie. Cel mai recent studiu comandat de Resideo confirmă acest aspect. Studiul subliniază că majoritatea cetățenilor din Europa Centrală și de Est au cheltuit mai mult cu facturile în sezonul de încălzire 2022/2023: România (74% dintre respondenți), Polonia (77%), Republica Cehă (68%), Ungaria (55%) și Slovacia (60%). Rata de creștere a fost similară în aceste țări, Polonia ocupând prima poziție (61-80% creștere facturi pe gospodărie), în timp ce avansul a fost mai redus în celelalte patru țări. În România, 17% dintre respondenți indică o majorare a costurilor cu încălzirea de peste 60%.

Modificarea nivelului de trai

Pentru a putea achita facturile, aproape toți cetățenii din țările analizate și-au schimbat diverse obiceiuri. În România, 63% dintre proprietarii de locuințe afectați afirmă că au cheltuit mai puțin pe divertisment (58%) sau pe călătorii (49%) pentru a acoperi aceste costuri. De asemenea, românii au încercat să reducă valoarea facturilor prin închiderea instalației de încălzire sau prin scăderea temperaturii când părăsesc locuința (63%), scăderea temperaturii în toată casa (53%) sau ajustarea temperaturii în timpul zilei (53%).

În același timp, locatarii au devenit mai atenți la performanța soluțiilor de încălzire, potrivit Resideo România. Deși românii au tendința de a reduce temperatura sau de a opri complet încălzirea în locuințe – cel puțin când sunt plecați – mulți proprietari au modernizat sistemul de încălzire (14% au optat recent pentru instalarea unor echipamente inteligente de control al încălzirii). Din tipurile de economii care pot fi obținute, sunt preferate cele care oferă beneficii pe termen lung în gospodării. Sistemele pentru controlul încălzirii permit centralei să funcționeze eficient, cu un consum mic de gaze, ajutând proprietarii să economisească.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut